Събития

» » „Адванс Медиа Груп“ на братя Домусчиеви купи „Нова Броудкастинг Груп“

„Адванс Медиа Груп“ на братя Домусчиеви купи „Нова Броудкастинг Груп“

„Адванс Медиа Груп“ на братя Домусчиеви купи „Нова Броудкастинг Груп“

Уважаеми членове на КРИБ,

Имам честта с удоволствие да Ви съобщя, че нашият член - българският инвестиционен холдинг "Адванс Пропъртис" ООД, собственост на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев и на г-н Георги Домусчиев, придоби най-голямата медийна група в България "Нова Броудкастинг Груп" АД, с което голямото семейство на КРИБ се разширява значително. То ще включва вече и всички подразделения (над 30) на "Нова Броудкастинг Груп".
Изпращам Ви приложено информация относно придобиването.

С уважение,
Евгений Иванов
Изпълнителен директор и член на УС

 

„Адванс Медиа Груп“ на братя Домусчиеви купи „Нова Броудкастинг Груп“

Българският инвестиционен холдинг „Адванс Пропъртис“ ООД, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви, и шведската медийна група MTG сключиха договор за придобиване на „Нова Броудкастинг Груп” АД. Холдингът, чрез новосъздаденото дъщерно дружество „Адванс Медиа Груп“, придобива 100% от „Нова телевизия“ и мажоритарен дял в онлайн медийната група „Нет Инфо“, като цената по сделката е 185 млн. евро.

„Инвестицията ни в „Нова Броудкастинг Груп“ е стратегическа за нашия инвестиционен холдинг. Тя ни дава възможност да навлезем в един перспективен и нов за нас индустриален сегмент“. Така изпълнителният директор на медийната компания „Адванс Медиа Груп“ ЕАД Георги Домусчиев коментира официалната информация, че шведската медийна група Modern Times Group (MTG) и „Адванс" са подписали официално договор за продажба на „Нова Броудкастинг Груп“ АД.

„Възнамеряваме да продължим успешното развитие на медията, опирайки се на качеството и доказания професионализъм на хората и мениджърите, работещи в групата на „Нова“. Неслучайно медията е водеща в страната. Възнамеряваме да поддържаме досегашната политика на „Нова Броудкастинг Груп“ за обективна публицистика, лоялност към зрителите и партньорите, както и високо качество на съдържанието и програмите. Надяваме се с нашата финансова подкрепа медията да продължи да се развива ускорено и да предлага все по-добър и интересен продукт на зрителите. Не на последно място, ще окажем значителна подкрепа за утвърждаването на „Нова“ като „българската телевизия“ със запазването и включването в програмите на все повече български сериали, филми и развлекателни програми“, казва Георги Домусчиев.

Прехвърлянето на собствеността подлежи на регулаторно одобрение от страна на Комисията за защита на конкуренцията, а финализирането на сделката се очаква да е факт през второто тримесечие на 2019 г.

„Нова Броудкастинг Груп“ АД притежава най-голямата медийна група в България. В портфолиото на компанията влизат 7 телевизионни канала. Компанията е най-големият участник на онлайн пазара в страната, достигайки до около 75% от хората, използващи интернет в България. Приходите от продажби на „Нова Броудкастинг Груп“ АД за 2018 г. се оценяват 112.5 млн. евро, а оперативната печалба (EBIT) е достигнала 21.8 млн. евро. В компанията работят 650 души.

„Адванс Медиа Груп“ ЕАД е дъщерна компания на инвестиционния холдинг „Адванс Пропъртис“ ООД , собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. „Адванс Пропъртис“ ООД притежава 117 компании в 23 държави от 10 различни индустрии. В портфолиото на холдинга е глобалната фармацевтична компания с дългогодишен опит и традиции в разработката, производството и продажбите на продукти за ветеринарната и хуманната медицина „Хювефарма“. Инвестиционното дружество притежава и българската корабна компания със 126-годишна история „Параходство БМФ“, както и пристанищния оператор „БМФ Порт Бургас“.