Събития

» » Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев подписа споразумение за инвестиции за 100 млн. евро по плана "Юнкер"

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев подписа споразумение за инвестиции за 100 млн. евро по плана "Юнкер"

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев подписа споразумение за инвестиции за 100 млн. евро по плана "Юнкер"

Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) и водещият европейски производител на фуражни добавки и лекарства за животни „Биовет” АД, член на КРИБ, подписаха споразумение за заемно финансиране на стойност 100 млн. евро. Това е най-големият проект в България, финансиран по Плана „Юнкер“.  Подписването на споразумението се състоя по време на официалното посещение в София на Колегиума на Европейската комисия днес.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на България Бойко Борисов присъстваха на подписването на днешното споразумение от заместник-председателя на ЕК Юрки Катайнен, министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, председател на КРИБ и главен изпълнителен директор на „Хювефарма“, чието дъщерно дружество е „Биовет“.

Споразумението е за най-големия до момента проект в България, гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции, който е централен стълб на плана "Юнкер" за растеж и работни места в Европа. Този проект се предвижда да създаде нови 210 работни места и да подпомогне развитието на българското селско стопанство. Проектът е финансиран от Европейската инвестиционна банка, в рамките на инвестиционния план за Европа, известен като плана "Юнкер".

Събитието може да видите на следния линк:

http://news.bnt.bg/bg/a/borisov-i-yunker-podpisvat-memorandum-za-proekt-za-100-mln-v-zemedelieto