15.04.2024

Администрацията на Байдън влага милиарди за действия в областта на климата

В превантивен ход с оглед на наближаващите избори за президент на САЩ, администрацията на настоящия държавен глава Джо Байдън е готова да вложи милиарди долари в политики за климата, предава Гардиън. За решението има две основни причини – покачващите се глобални температури и възможността в Белия дом да се завърне Доналд Тръмп, отявлен противник на действията в областта на климата.

През последните седмици администрацията обяви финансиране в няколко сектори, за да помогне за преодоляването на някои от най-трудните предизвикателства, пред които е изправен светът за намаляване на въглеродното замърсяване – от появата на бетон с нулеви емисии до производство на храни с ниско замърсяване и стимулиране на навлизането на слънчеви панели и електрически печки в домакинствата с ниски доходи.

Виждаме как милиарди долари отиват да подпомогнат наистина трудни елементи от енергийния преход и ако има импулс зад това, ще измерваме въздействието много години напред. Бих очаквал тези инвестиции да имат косвени въздействия далеч извън границите на САЩ“, казва професорът в училището по климата на Колумбийския университет Мелиса Лот.

Разходите са най-значимите, които предстоят чрез Закона за намаляване на инфлацията (IRA) – подписания от Байдън законопроект за климата.

Парите от IRA трябва да бъдат одобрени поради неотложността на климатичната криза, но също така и поради политическата ситуация през тази и следващата година. Много е трудно за нова администрация да оттегли финансиране, след като вече средствата са били разписани“, обяснява Лот.

Миналата седмица бяха отпуснати 20 милиарда долара по Фонда за намаляване на парниковите газове – механизъм, създаден от IRA, за групи с нестопанска цел, които ще предоставят нисколихвени заеми за проекти за чиста енергия, като инсталиране на слънчеви панели в обществени центрове или топлинни помпи и индукционни печки в домакинства, които иначе не биха могли да си ги позволят.

За първи път в историята ние предоставяме десетки милиарди долари директно на заемодатели от общността за финансиране на местни климатични проекти“, заяви вицепрезидентът Камала Харис.

„Зелени банки“

Целта на тези нови „зелени банки“ ще бъде да умножи това вливане на средства – прогнозите са, че частният сектор ще увеличи общото финансиране седем пъти до около 150 милиарда долара, ускорявайки замяната на замърсяващите уреди с по-чисти версии, екологизирайки обществения транспорт и стимулирайки възобновяемата енергия, която отива в мрежата, особено в кварталите с ниски доходи.

Администрацията също е наляла милиони в адаптирането към климата. В четвъртък бяха обявени 830 милиона долара безвъзмездни средства за повишаване на устойчивостта на транспортната инфраструктура към климатични бедствия и екстремни метеорологични условия. А миналия месец бяха отпуснати 120 милиона долара на местни общности с коренно население, за да се подготвят за въздействието на климата. Също така 1,5 милиарда долара бяха дадени за повторно отваряне на ядрена централа в Мичиган.

Това са много различни дейности, които се случват наведнъж. Трябва да стигнем до нетни нулеви емисии, за да се справим с изменението на климата и е важно тази работа да започне сега, защото подмяната на съществуващата инфраструктура отнема десетилетия“, заяви Лот.