27.03.2024

Администрацията на Байдън инвестира $6 млрд. за декарбонизиране на индустрията

Министерството на енергетиката на САЩ (DOE) обяви вчера избора на 33 проекта, които ще получат до 6 милиарда долара финансиране, насочено към усъвършенстване на технологиите, които да помогнат за значително намаляване на емисиите в трудни за декарбонизиране индустрии в различни сектори, включително химикали, стомана, храни, рафиниране и цимент.

Според DOE, съобщението бележи най-голямата инвестиция на САЩ в промишлена декарбонизация и се очаква проектите да намалят еквивалента на повече от 14 милиона метрични тона емисии на CO2 годишно, от едни от най-емитиращите и трудни за намаляване сектори.

Напредъкът в промишлената декарбонизация е ключова област на фокус в климатичната програма на администрацията на Байдън, като индустриалният сектор представлява почти една трета от емисиите в САЩ. Законът за намаляване на инфлацията (IRA) на администрацията и Законът за двупартийната инфраструктура (BIL) включват отпускане на близо 500 милиарда долара за инвестиции, насочени към климата, в области, включително безвъглеродна енергия, производство и чисти технологии.

Проектите се очаква да намалят емисиите средно със 77%

Стартирала от Министерството на енергетиката миналата година, програмата осигурява до 50% от разходите за първи по рода си проекти за декарбонизация или проекти за декарбонизация на ранен етап, за да ги доведе до мащаб през това десетилетие, като се дава приоритет на проекти, които ускоряват индустрията към дълбока декарбонизация, стимулиране на последващи инвестиции за широко разпространение на демонстрираните технологии, създаване на нови пазари за по-чисти продукти и облагодетелстване на местните общности. Финансирането за проектите включва близо 500 милиона долара от Закона за двупартийната инфраструктура и над 5,4 милиарда долара от Закона за намаляване на инфлацията.

Според DOE проектите, финансирани от програмата, се очаква да намалят емисиите средно със 77%, а федералната инвестиция ще бъде съчетана с проектите за набиране на над 20 милиарда долара за демонстрация на решения за декарбонизация в търговски мащаб по различни пътища които включват енергийна ефективност, електрификация и алтернативни горива и суровини.

По сектори обявените проекти включват седем проекта за химикали и рафиниране, шест проекта за цимент и бетон, шест проекта за желязо и стомана, пет проекта за алуминий и метали, три проекта за храни и напитки, три проекта за стъкло, два проекта, насочени към топлинна обработка, и един целулозно-хартиен проект, които са избрани за преговори за възлагане.

Стимулирането на следващото поколение технологии за декарбонизация в ключови индустрии като стомана, хартия, бетон и стъкло ще запази Америка най-конкурентоспособната нация на Земята. Благодарение на индустриалната стратегия на президента Байдън, DOE прави най-голямата инвестиция в индустриална декарбонизация в историята на Съединените щати”, каза министърът на енергетиката на САЩ Дженифър М. Гранхолм.