09.05.2024

Април продължи тенденцията – 11-и пореден месец с рекордни температури

Април 2024 г. е бил по-топъл от който и да е друг април в историята, продължавайки 11-месечната поредица от температурни рекорди, обявиха от службата за мониторинг на климата на ЕС „Коперник“. Температурите са били с 0,67C над средните за месеца от 1991 г. до 2020 г. и с 0,14C над предишния връх.

Март също счупи предишни рекорди с една десета от градуса и докато 11-месечната поредица от температурни рекорди е необичайна, нещо подобно се е случвало и преди – през периода 2015 – 16 г.

В Европа средните температури през април са били с 1,49C над средните за периода 1991-2020 г. Това го прави вторият най-топъл април в историята на континента. По-специално в източноевропейските региони се наблюдават температури по-високи от средните, докато в други като Исландия, Финландия, Норвегия и Швеция температурите са под средните.

Дължат ли се покачващите се температури на Ел Ниньо?

Топлината в океана също отразява този необичайно топъл период. В световен мащаб температурите на морската повърхност за април бяха средно 21,04C – най-високата регистрирана стойност за месеца и малко под отбелязаната за март температура от 21,07C.

Ел Ниньо започна да отслабва към неутрални условия, но температурите на морския въздух през миналия месец като цяло останаха необичайно високи.

Метеорологичният феномен също не обяснява напълно поредицата от високи температури, наблюдавани през последните 11 месеца.

„Ел Ниньо достигна своя пик в началото на годината и температурите на морската повърхност в източната част на тропическия Тихи океан сега се връщат към неутрални условия“, обяви директорът на „Коперник“ Карло Буонтемпо.

„Въпреки че температурните вариации, свързани с природни цикли като Ел Ниньо, идват и си отиват, допълнителната енергия, уловена в океана и атмосферата чрез увеличаване на концентрациите на парникови газове, ще продължи да тласка глобалната температура към нови рекорди“, допълни той.

Влажно време и суша в Европа

Април беше доста влажен за по-голямата част от Северозападна, Централна и Североизточна Европа. Големи части от Източна Испания, Италия, Западните Балкани, Турция, Украйна и Южна Русия, както и Исландия, бяха по-сухи от средното през април. В цяла Южна Европа сушата е постоянен проблем от месеци.

В Испания Каталуния обяви извънредно положение поради суша през февруари, когато резервоарите паднаха под 16 процента. Все пак властите току-що облекчиха ограниченията за водата след скорошните обилни валежи.