24.04.2024

Байдън обяви инвестиция от $7 млрд. за „Слънчева енергия за всички“

Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза Деня на Земята, като обяви инвестиция от 7 милиарда долара в проекти за слънчева енергия в цялата страна. Фокусът на инициативата е насочен върху общностите в неравностойно положение. Очаква се също така в продължение на тази седмица от Белия дом да обявяват и други „исторически действия в областта на климата“, предава Гардиън.

Според Байдън безвъзмездните средства от 7 милиарда долара, които ще бъдат разпределени чрез програмата „Слънчева енергия за всички“ на Агенцията за опазване на околната среда (EPA), ще бъдат от полза за стотици хиляди семейства предимно с ниски доходи, които в момента харчат до 30% от приходите си от енергия.

„Тези пари са за цялата страна – за щати, територии, племенни правителства, общини и нестопански организации за разработване на програми, които да позволят на общностите с ниски доходи и в неравностойно положение да се възползват от слънчевата енергия за жилища. Програмата „Слънчева енергия за всички“ означава, че 900 000 домакинства ще имат слънчева енергия на покривите за първи път и скоро милиони семейства ще спестяват над 400 долара годишно от сметки за комунални услуги“, заяви Байдън.

Икономически ефекти на програмата

EPA е изчислила, че инвестицията, която ще бъде разпределена чрез грантове на 60 кандидатстващи организации в цялата страна, ще генерира 8 милиарда долара спестявания от сметки за електричество на домакинствата през целия жизнен цикъл на програмата. Очаква се също така проектите, финансирани от програмата, да създадат 200 000 работни места.

Байдън обяви и създаването на нов уебсайт за насърчаване на гражданите да се присъединят към Американския климатичен корпус, доброволна правителствена организация, създадена по модела на Граждански консервационен корпус на бившия президент Франклин Делано Рузвелт от 30-те години на миналия век.

Сайтът clientcorps.gov има за цел първоначално да запълни около 2000 позиции в 36 щата, Вашингтон и Пуерто Рико, поддържани от организации, работещи по проекти за чиста енергия, опазване и устойчивост на климата. В крайна сметка корпусът ще наеме повече от 20 000 млади хора, казват от Белият дом.

Байдън беше подкрепен и от независимия сенатор от Върмонт Бърни Сандърс, един от архитектите на Закона за инфлацията, който каза, че климатичната криза е „екзистенциална заплаха“.

„Промяната на климата е реална, промяната на климата чрез суша, наводнения, горски пожари, горещи вълни и екстремни метеорологични смущения вече причинява огромно опустошение за нашата страна и целия свят. Ако някой ви каже, че изменението на климата е измама, накарайте го да говори с фермери, чието производство на култури намалява, накарайте го да говори с пожарникари, които рискуват живота си, борейки се с пожари с по-голяма тежест и размер, отколкото някога сме виждали“, каза Сандърс.

Реакции

Групи активисти за климата приветстваха съобщението на Байдън за слънчева енергия.

„Слънчевата енергия за всички е точно типът инвестиция, от която страната се нуждае, за да преосмисли нашето бъдеще за чиста енергия. Слънчевата енергия в широка общност е нашата най-ярка надежда за защита на хората и нашия климат от бича на изкопаемите горива. Тези целеви инвестиции означават, че семействата с ниски доходи получават чиста енергия, която е достъпна, устойчива и защитава нашите екосистеми. Страхотно е да видя президента Байдън да стартира тази забележителна програма“, заяви Жан Су, програмен директор за енергийна справедливост в Центъра за биологично разнообразие.

Очаква се до края на седмицата от Белия дом да обявят още знакови инициативи – чиста вода за всички общности; ускоряването на бъдещето на чистия транспорт; намаляване на замърсяването от енергийния сектор и укрепване на електрическата мрежа; по-чист въздух и по-здравословни училища.