05.07.2024

Байдън с план за защита на американските работници от екстремни горещини

Високите температури в Съединените щати са водещата причина за смъртни случаи в страната, свързани с екстремното време – и Джо Байдън предприема действия, предава Евронюз.

Тази седмица президентът предложи ново правило за справяне с прекомерната топлина на работното място. Според данни на администрацията десетки милиони работници в САЩ са засегнати от неблагоприятни условия, свързани с температурите.

Ако мярката бъде финализирана, тя ще защити около 36 милиона души в цялата страна от наранявания, свързани с излагане на топлина на работното място и ще бъде първият голям федерален стандарт за безопасност от този вид.

Понастоящем тези, които са най-засегнати от прекомерната топлина на работното място, включват селскостопански работници, доставчици и строителни работници, както и озеленители и работници на закрито в складове, фабрики и кухни.

Една от петте стъпки на Байдън е справяне с екстремното време и тази инициатива идва в особено труден момент – докато ураганът Берил връхлита Карибите.

Мерките за защита от топлина ще подобрят психичното здраве и икономиката

Говорейки в Центъра за спешни операции във Вашингтон, Байдън разкритикува републиканските законодатели, които отричат ​​съществуването на изменението на климата.

„Това е не само възмутително, но и наистина глупаво. Повече хора умират от екстремни горещини, отколкото от наводнения, урагани и торнада взети заедно. Тези подхранвани от климата екстремни метеорологични явления не засягат само живота на хората. Те също струват пари. Те вредят на икономиката и имат значителен негативен психологически ефект върху хората“, заяви Байдън.

Той добави, че човешките и финансовите разходи от изменението на климата не могат да бъдат подценени, като уточни, че причинените от времето щети миналата година са стрували на икономиката 90 милиарда долара.

Байдън също обяви, че Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA) в момента финализира правило за отчитане на възможните рискове от наводнения за федерални строителни проекти.

FEMA също ще даде 1 милиард долара субсидии, за да помогне на общностите да се справят с природни бедствия.

През следващите месеци администрацията на Байдън ще проведе конференция – среща на върха в Белия дом за екстремните горещини, за обсъждане на разглеждания въпрос.

Как Байдън планира да защити работниците от прекомерна топлина?

Приблизително 2300 души в САЩ са починали от заболявания, свързани с горещината през 2023 г.

По отношение на работниците, изложени на топлина, общо 986 ​​са загубили живота си от 1992 г. до 2022 г. във всички индустриални сектори в страната.

Строителството представлява около 34 процента от всички смъртни случаи, свързани с топлина на работното място, като 334 строителни работници са загинали поради излагане на топлина по време на работа.

С наближаването на най-горещия месец от годината експертите предупреждават, че милиони американци ще бъдат изложени на по-голям риск от топлинни удари, опасна дехидратация и сърдечен стрес, свързан с топлината.

Въпреки повишената осведоменост за рисковете, които високите температури представляват за човешкото здраве, екстремните топлинни защити – въведени за тези, които рутинно са изложени на показания на топлинен индекс над 27 градуса по Целзий – изостават.

В опит да се бори с това, новопредложеното правило ще задължи работодателите да идентифицират опасностите от топлина, да разработят планове за реагиране при извънредни ситуации, свързани с топлинни заболявания, и да осигурят обучение на служителите и ръководителите относно признаците и симптомите на такива заболявания.

Те също така ще трябва да създадат почивки, да осигурят сянка и вода и топлинна аклиматизация за новите работници.

Белият дом казва, че санкциите за нарушения, свързани с топлината на работните места, също ще се увеличат значително.

Защо някои собственици на фирми не са доволни от предложенията?

Законите за защита от топлина в САЩ са изправени пред стабилна съпротива в индустрията, включително от търговските камари и други бизнес асоциации.

Мнозина казват, че общият мандат би бил труден за прилагане в толкова широк спектър от индустрии.

Калифорния, Колорадо, Орегон, Минесота и Вашингтон в момента са единствените щати със стандарти за излагане на топлина на работното място.

През изминалата година Флорида и Тексас, като и двата щата са известни с горещините си и са управлявани от републиканци, приеха законодателство, което не позволява на местните власти да изискват топлинна защита от работещите на открито.

Ако администрацията на Байдън подпише плановете си в закон, правилото ще отмени държавните стандарти, което означава, че щатите със съществуващи процедури за справяне с топлината ще трябва да въведат мерки, поне толкова строги, колкото финализираното федерално правило.