16.03.2024

Банка за часове – ето как всеки може да подари 1 час на Земята

През март месец тази години се навършват 18 години откакто най-голямата природозащитна организация в света WWF отвори българския си офис.

Това бяха години, изпълнени с предизвикателства, но и с много удовлетворение. Щастливи сме, че постигнахме и продължаваме да постигаме значителни успехи в опазването на българската природа! Съвсем скоро предстои за пореден път да отбележим и Часа на Земята – мащабната световна инициатива на WWF, която цели да привлече вниманието към екологичните проблеми на нашето време. По този повод представяме нещо наистина специално – Банката за часове“, пишат от WWF България на сайта си.

Какво представлява Банката за часове?

Банката за часове е съвкупност от идеи за това как всеки може да подари 1 час на Земята, докато прави нещо, което обича. Можете да изберете дейност спрямо вашите лични предпочитания и да добавите вашия час към часовете на милиони други хора по целия свят.

18 предложения

По случай 18-ия рожден ден на WWF България от организацията споделиха 18 идеи за приятни и забавни дейности сред или в помощ на природата.

Спорт и здраве

Направете си тренировка на открито

Упражненията навън са полезни и за физическото, и за психическото здраве. Не изискват електричество и допринасят за много по-нисък въглероден отпечатък. Ако обичайно спортувате в зала или у дома, разнообразете се, като отделите същото време, но за ходене, бягане, каране на колело или катерене.

Практикувайте „плогинг“

Излизате да потичате из квартала, но виждате разпилени боклуци в междублоковото пространство. Събирате ги и ги изхвърляте в контейнера, след което продължавате с физическата активност. Е, току-що направихте „плогинг“. Това е съчетание от спорт на открито (джогинг, разходка или друго) и почистване на околната среда. Практиката се заражда в Швеция през 2016 г., но вече е популярна и в много други държави.

Дарете старо спортно оборудване

Може би вкъщи имате стари гирички или друго оборудване, което не ползвате. Може би същото се отнася и за ваши приятели от фитнеса. Организирайте събиране на спортни стоки и ги дарете на център за хора в неравностойно положение. Ето и една идея за трениращите тенис – подарете използваните топки на приют за бездомни животни. Обитателите много ще им се зарадват!

Природа

Посетете природна забележителност близо до вашето населено място

България е богата на изключителни природни забележителности: скални форми, водопади, пещери… Природни забележителности са например Белоградчишките скали, пещерата Съевата дупка, водопад Скакля, Стобските пирамиди и много други. Изберете обект близо до дома ви и си направете хубава разходка през уикенда.

Идентифицирайте растения и животни в парка

Отидете в парка със семейството и снимайте пет различни дървета и пет различни животни (насекоми, птици, други). Използвайте Google Lens или подобна технологична услуга, за да определите от кои видове са. Потърсете интересни факти за тях и поговорете с децата защо са важни за околната среда и как можем да ги опазваме.

Полюбувайте се на звездите

Един от вдъхновяващите начини за получаване на нова перспектива е просто да погледнете нагоре – към звездното нощно небе. Ако времето го позволява, отидете на къмпинг със семейството и се насладете на звездите. Само помислете – от безбройните небесни тела това под краката ви е нашият неповторим, красив и специален общ дом. Не заслужава ли той да се грижим добре за него?

Храна

Посадете зеленчукова градина на покрива

Покривните градини стават все по-популярни по света и това не е учудващо – ползите от тях са огромни. В България не са толкова разпространени, но какво от това – бъдете пионери! Ако покривът на вашата жилищна сграда е подходящ за целта, обсъдете идеята със съседите и заедно създайте зеленчукова градина. Ще имате чисти и свежи зеленчуци за трапезата и чудесно занимание за свободното време.

Пригответе закуска, обяд и вечеря само с продукти местно производство

Когато купуваме продукти от местни производители, помагаме и на природата, и на икономиката. А и консумацията на сезонни плодове и зеленчуци е много полезна за здравето. Напазарувайте само стоки с български произход (прегледайте внимателно етикетите им в магазина) и сгответе с тях поне три ястия.

Направете веган десерт

Ако обичайно включвате в менюто си животински продукти, може би ще се изненадате колко вкусни десерти могат да се приготвят и без тях. Печива, кремове, бонбони, сладолед… списъкът е дълъг. В интернет има хиляди рецепти за веган изкушения. Харесайте си някоя и се отдайте на експерименти в кухнята.

Устойчивост и грижа за природата

Предизвикайте се да не използвате автомобил за определен период от време

Този период може да е ден, седмица или месец. Вместо с колата, ходете на работа с обществен транспорт или пеша, ако е възможно. Споделеното пътуване също е подходящ вариант за градски и извънградски пътешествия. Чрез него помагате за намаляване на вредните емисии и получавате още една възможност за общуване с други хора.

Споделете любимите си „зелени“ съвети в социалните мрежи

Сигурни сме, че вече прилагате устойчиви практики в ежедневието си – разделно изхвърляне на отпадъци, използване на торби за многократна употреба, пестене на вода или друго. Споделете в пост или стори любимата си „зелена“ практика и подканете приятелите си да направят същото в коментар. Така ще получите още полезни идеи.

Погрижете се за енергийната ефективност на дома ви

Сменете всички крушки с енергоспестяващи, създайте си навик да изключвате от контакта уредите, когато не ги ползвате, почиствайте редовно филтрите им и се възползвайте максимално от естествената светлина. Така ще намалите енергийните загуби у дома и съответно сумите в месечната сметка за тока.

Изкуство и творчество

Запознайте се с творбите на ‘eco-friendly’ артисти

Ето няколко препоръки: Аурора Робсън, известна със сложните си скулптури и инсталации, изработени от изхвърлена пластмаса; Nils-Udo, пионер на движението Land Art, създава арт инсталации с естествени материали като листа, клони и камъни; Luzinterruptus, колектив от артисти, които творят с помощта на рециклирани материали и LED светлини. Разбира се, винаги можете да потърсите и други подобни артисти в интернет.

Създайте изкуство от текстил

Стари тениски, чаршафи, кърпи – съчетайте устойчивостта с креативност и им вдъхнете нов живот. Органични текстилни материали като памук, лен и коноп могат да бъдат превърнати в различни пана или колажи за стена. Ако имате домашен любимец, можете да ги използвате и за изработване на шарени меки играчки за него.

Изявете се като природен фотограф

Отидете на любимо природно кътче във вашето населено място и му направете красиви снимки. Поиграйте си с ъгли, светлина, настройки, филтри. Споделете най-хубавите кадри в социалните мрежи, като опишете защо харесвате мястото.

Развлечение

Посетете природонаучен музей

Ако във вашето населено място или близо до него има природонаучен музей, отидете да разгледате експозициите. Възможно е за последно да сте били там през ученическите си години. Сега определено ще погледнете на природните чудеса и процеси с други очи. Заведете и децата, за да разпалите интереса им към природата.

Слушайте популярен подкаст

Появяват се все повече подкасти на български език, които са изцяло посветени на екологични теми или ги коментират в отделни епизоди. Ако ползвате английски език, пробвайте Nature Breaking – подкаст на WWF с фокус върху новините и тенденциите, засягащи природата и видовете, които я наричат свой дом.

Изпробвайте игрите във Viber чатбота на WWF България

В чатбота на WWF България във Viber ви очакват интересни игри-куизове на различни теми: гори, води, диви животни, защитени територии, климат. Има и специален куиз за деца.