23.04.2024

Барселона с ново икономично и екологично устойчиво решение срещу сушата

Засегнатият от суша регион на Испания Каталуния ще инсталира плаваща инсталация за обезсоляване, за да помогне на град Барселона да гарантира доставките на питейна вода, съобщиха регионалните власти, цитирани от Евронюз.

Барселона вече разчита на най-голямата инсталация за обезсоляване в Европа, за да компенсира историческа суша, до която доведоха липсата валежи (много под средното в последните три години) и изменението на климата.

През февруари регионалното правителство на Каталуния обяви извънредна ситуация за голяма част от околния регион.

Сега в пристанището на втория по големина град в Испания ще заработи и временна втора инсталация за обезсоляване на вода. Това ще се случи по-късно тази година.

Властите предупреждават, че това ще означава, че планираните доставки на питейна вода с кораби до Барселона, ще отпаднат.

Давид Маскорт, който оглавява регионалния екологичен орган, заяви, че плаващата инсталация е “по-икономично и екологично устойчиво решение”, което ще осигури по-голяма “сигурност на доставките”.

„Количеството вода, което ще получим, е много по-голямо от това, което биха доставили корабите. Не на последно място – това е и много по-евтино решение“, обясни той.

Колко вода ще осигури инсталацията за обезсоляване?

Маскорт каза, че се планира инсталацията да започне работа през октомври. Новото съоръжение ще произвежда еквивалента на 6 процента от потреблението на града.

За сравнение – водата в града, произвеждана сега от постоянната инсталация за обезсоляване на Барселона, осигурява една четвърт от потреблението на града.

Резервоарите, които обслужват 6 милиона души в централна и северна Каталуния, включително Барселона, в момента са пълни на 18 процента от капацитета си.

Въпреки известно облекчение от пролетните дъждове, Каталуния запази ограниченията в сила поради извънредна ситуация с водата, обявена през февруари. Тези ограничения включват дневен лимит от 200 литра на човек за домашна употреба и намаление на средната употреба на вода с 80 процента за напояване на култури, 50 процента за стада и 25 процента за промишленост.

Според Маскорт решението с допълнителната инсталация трябва да помогне да се избегне трудната ситуация, или най-малкото да не се налага въвеждането на по-строги ограничения на водата през есента.