18.03.2024

Безснежната зима принуждава ски курорти да се обърнат към летни спортове през сезона

Рекордно високите температури през настоящата зима създадоха за пореден път проблеми на европейските ски курорти.

В много страни бяха регистрирани най-високи температури за сезона в историята. Изключително меката зима остави големи части от Европа почти изцяло без сняг.

Съответно пистите за ски на много места останаха затворени, а някои курорти бяха принудени изобщо да не функционират.

В момента проект на ЕС проучва как центровете за зимен туризъм могат да реагират най-добре на изменението на климата, предава Евронюз.

От ски до летни спортове… през март

Едно решение на проблема със снега са летните спортове.

В Санкт Корона ам Вексел в Австрия работници вече премахват останалия сняг от ски пистите, за да направят път за любителите на летните спортове.

Ски сезонът приключи по-рано от очакваното. Ето защо нашият екип за изграждане на пътеки вече е на склоновете и разравя пистите, за да може да се възползват любителите на планинското колоездене“, казват от управата на Санкт Корона ам Вексел.

Други необичайни за март спортни дейности в курорта ще включват летен тобоган и планински туризъм.

Подпомагане на ски курортите да се адаптират към изменението на климата

Проектът TranStat, съоснован от ЕС, свързва девет курорта от Австрия, Словения, Италия, Франция и Швейцария. Той тества различни решения, за да помогне на известни ски места да се адаптират към изменението на климата.

Един от добрите варианти е да се последва примера на Санкт Корона ам Вексел – в момента малкият ски курорт в Австрия генерира повече пари от летни спортове, отколкото зимни.

Друг потенциален проблем, свързан с все по-топлите зими, са покачващите се цени на имотите. Много туристи, които не са любители на зимните спортове, вече купуват ваканционни жилища в ски курорти, очаквайки да им се предлагат летни дейности. Очаква се TranStat да публикува указания в тази насока, които ще включват и списък с дестинации, които са климатично подходящи за летни и зимни спортове.