20.04.2024

Бивш шеф на климата на САЩ: Някои политически лидери ни тласкат към катастрофа

Политическите лидери, които забавят темпото на действията в областта на климата, тласкат света към по-дълбока катастрофа, предупреди бивш ръководител на климата на САЩ.

Бавени сме от онези, които се смятат за „пораснали“ и вярват, че декарбонизацията със скоростта, за която климатичната общност призовава, е нереалистична“, заяви Тод Стърн, който е бил специален пратеник за изменението на климата при Барак Обама и е помогнал за преговорите за Парижко споразумение през 2015 г.

Казват, че трябва да забавим темпото, че това, което се предлага за намаляване на емисиите на парникови газове е нереалистично. Същите думи се чуват често и от света на бизнеса. Ситуацията е наистина трудна, защото тези лидери имат голямо влияние“, казва Стърн.

Все пак той смята, че скоростта на усвояване на възобновяемата енергия, нейната падаща цена и изобилието от налични нисковъглеродни технологии са доказателство, че светът може да намали емисиите до нула до 2050 г.

Очевидно е трудно – все пак говорим за огромна промяна в световната икономика. Но можем да го направим“, сигурен е той.

Кои са визираните лидери?

Стърн не назова конкретно световни лидери, но посочи, че Обединеното кралство е „намалило скоростта“ по въпросите на климата.

Премиерът Риши Сунак и министърът на енергетиката Клеър Коутиньо направиха няколко промени в политиката за климата миналата година. И двамата многократно са казвали, че политиките за климата налагат неприемливи разходи на затруднените британски семейства и че забавянето на подобни действия е „прагматичен ход за защита на семейните финанси“.

Стърн отбеляза, че всъщност забавянето на действията за намаляване на емисиите на парникови газове води до катастрофа, като се има предвид бързото ускоряване на климатичната криза, което според него се случва по-бързо от прогнозираното при подписването на Парижкото споразумение.

Погледнете през прозореца – вижте какво се случва, вижте абсурдната жега. Това е нелепо. Много лидери, които твърдяха, че са пораснали, трябваше да бъдат честни за алтернативите. Точно както политическите лидери предприеха бързи действия, за да предотвратят разпространението на Covid-19 през 2020 г., така трябва да се изправят и срещу последиците от забавянето на действията в областта на климата сега. Всички трудни въпроси от такъв мащаб трябва да се разглеждат чрез сравнителен анализ. Монументалните опасности, като климатичната криза, изискват аргумента „в сравнение с какво“. А не само да слушаме как лидерите в политическия и корпоративния свят се противопоставят на това, което всъщност трябва да се направи“, категоричен е Стърн.

Той също предупреди за обратната реакция срещу действията в областта на климата от страна на „десния популизъм“ в Европа.

Байдън срещу Тръмп

Стърн похвали Джо Байдън за „изключително добър първи мандат“, включително Закона за намаляване на инфлацията, който той нарече „безусловно най-значимото законодателство за климата в САЩ“.

Но Стърн предупреди, че ако Доналд Тръмп бъде избран този ноември, САЩ ще излязат от Парижкото споразумение и ще провалят действията по климата в световен мащаб.

Тръмп ще се опита да промени каквото може по отношение на вътрешната политика за действията в областта на климата. Не мисля, че някой друг ще се оттегли от Париж заради Тръмп, но идеите му са силно разрушителни за това, което може да се случи в международен план, защото САЩ са много голям, много важен играч“, смята Стърн.

Той призова за по-силна демонстрация от страна на гражданското общество на подкрепа за действията в областта на климата.

Това, от което се нуждаем в общи линии, е нормативна промяна, промяна в сърцата и умовете, която демонстрира на политическите лидери, че тяхното политическо бъдеще зависи от предприемането на силни, недвусмислени действия за защита на нашия свят. Нормативната промяна може да изглежда на пръв поглед като слаба стратегия в битката срещу защитниците на статуквото. Но нормите могат да свършат чудеса. Те ще покажат какво е правилно, какво е приемливо, какво е важно, какво очакваме и какво изискваме“, заяви Стърн.