03.04.2024

Бил Гейтс финансира технология за производство на “зелено” желязо

Първата по рода си инсталация, която използва възобновяема енергия за производство на “зелено” желязо и съответно намалява емисиите от производството на стомана, стартира в САЩ. Технологията е финансирана от Бил Гейтс и Amazon, съобщава rechargenews.

Американският стартъп Electra обяви, че вече разработва своя пилотен завод в Колорадо за производство на чисто желязо от руди с високо съдържание на примеси, използвайки възобновяема енергия.

Производството на желязо представлява 90% от емисиите на CO2 при производството на стомана. То, от своя страна, е отговорно за колосалните 7% от глобалните емисии.

От Electra заявиха, че поемат това предизвикателство, което

позволява безпроблемно интегриране на периодични възобновяеми енергийни ресурси и прави възможно производството на желязото без емисии“.

Инсталацията ще използва доказани електрохимични и хидрометалургични процеси в промишлен мащаб за рафиниране на нискокачествени железни руди до желязо с висока чистота при 60°C – много по-студена температура от традиционните процеси, при които се използват пещи за изгаряне на въглища.

Чистото желязо, произведено от голямо разнообразие от видове руди, е ключовото ограничение за устойчивото декарбонизиране на стоманодобивната промишленост. С подкрепата на нашите партньори по цялата верига на стойността, пилотният проект ни доближава до целта ни да произвеждаме милиони тонове чисто желязо до края на десетилетието“, казва главният изпълнителен директор и съосновател на Electra Сандип Ниджаван.

Пилотният завод на Electra е значителна стъпка към по-чиста, по-устойчива и кръгова стоманодобивна индустрия“, смята Ноа Ханърс, изпълнителен вицепрезидент по суровини в производителя на стомана Nucor.

През 2022 г. Electra привлече средства в размер на 85 милиона долара, включително и от Breakthrough Energy Ventures – фонда за енергийни иновации на основателя на Microsoft Бил Гейтс.