06.04.2024

Ботсвана заплашва да изпрати слонове в Европа

Ботсвана заплаши да изпрати хиляди слонове в Европа за втори път през тази година, предава Евронюз. През март африканската нация предупреди, че ще напълни един от парковете в Лондон с големите животни. Сега президентът Мокгвейци Масиси заплаши, че страната му ще изпрати 20 000 слона в Германия.

Предупрежденията бяха предизвикани от дипломатически спор, възникнал след като Обединеното кралство и Германия обмислят идеята за по-строги ограничения върху вноса на ловни трофеи като мярка срещу бракониерството.

Защо Ботсвана заплашва да изпрати слонове в Европа?

През март Ботсвана заплаши да изпрати 10 000 слона в Хайд парк в Лондон, за да може в Обединеното кралство да разберат „как се живее съвместно с тези животни“. Реакцията беше в резултат на решението на британското правителство да разгледа възможността да попречи на британските сафари ловци да внасят трофеи от убитите от тях животни.

В момента Германия също обмисля подобен ход, което предизвика още по-голяма реакция от страна на африканската нация. Властите в Ботсвана смятат, че забраната за внос на ловни трофеи би била икономически удар за гражданите на страната, тъй като приходите от сафари ще намалеят драстично.

Освен това кампаниите за опазване доведоха до бум на популацията на слонове и ловът е жизненоважно средство за контролиране на числеността на стадата“, казва президентът Мокгвейци Масиси пред германския всекидневник Билд.

Защо ловът на слонове е законен в Ботсвана?

Ботсвана въведе забрана за лов на трофеи през 2014 г., но отмени решението през 2019 г. и започна да издава годишни квоти за лов под натиска на местните общности, които зависят от приходите от международни любители на сафари.

Нарастващата популация от слонове означава, че стадата сеят хаос в страната, разрушават домове, пият вода от тръби, хранят се с реколта и тъпчат хората до смърт.

Много е лесно да седиш в Берлин и да имаш мнение за нашите дела в Ботсвана. Ние плащаме цената за опазването на тези животни. Нека германците да живеят заедно със слоновете по начина, по който се опитват да ни кажат на нас. В момента в Ботсвана вече има около 130 000 слонове. Това не е шега“, казва още Масиси.

Ботсвана е дом на най-голямата популация от слонове в света. Страната вече подари 8000 от животните на Ангола и е предложила други 500 на Мозамбик.

Бихме искали да предложим такъв подарък и на Германия. И няма да приема „не“ за отговор“, категоричен е Масиси.

Германия е най-големият вносител на трофеи от африкански слонове в Европейския съюз, според доклад от 2021 г. на Humane Society International.