28.03.2024

Бразилия и Франция стартират програма за $1,1 млрд. за защита на тропическите гори на Амазонка

Бразилия и Франция стартираха инвестиционна програма за защита на бразилската и гвианската тропическа гора на Амазонка на стойност 1,1 милиарда долара частни и публични средства през следващите четири години, предава Ройтерс.

Съобщението беше направено по време на тридневното посещение на френския президент Еманюел Макрон в южноамериканската държава. Макрон кацна във вторник в Белем, близо до устието на Амазонка и бе посрещнат от президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва.

Заедно в Белем, в сърцето на Амазонка, ние, Бразилия и Франция, страни от Амазонка, решихме да обединим усилията си, за да популяризираме международна пътна карта за защита на тропическите гори“, казаха двамата държавни глави в съвместно изявление.

Обещанието им да работят заедно за спиране на обезлесяването в Амазонка до 2030 г., за да допринесат за забавяне на глобалното затопляне, идва две години преди Бразилия да бъде домакин на преговорите за климата COP30 в Белем през ноември 2025 г.

Президентите изразиха своя ангажимент към опазването, възстановяването и устойчивото управление на тропическите гори в света и се съгласиха да работят по амбициозна програма, включително разработване на иновативни финансови инструменти, пазарни механизми и плащания за екологични услуги“, се казва в изявлението.

Среща с коренното население

Макрон и Лула посетиха проект за устойчиво развитие за производство на шоколад на остров близо до Белем и се срещнаха с лидери на коренното население.

На събитието френският президент удостои лидера на местното население и борец за опазване на околната среда Раони Метуктире от народа Каяпо с Националния орден на Почетния легион, най-високият орден за заслуги на Франция, за борбата му за защита на тропическите гори и правата на коренното население.

Вожд Раони, който придоби световна известност през 80-те години на миналия век с провеждани кампании с музиканта Стинг, връчи от своя страна на Макрон документи, осъждащи въздействието върху околната среда.

Притеснението на Раони идва от планираното изграждане на железопътна линия, подкрепяно от производители на соя, което не е било свободно консултирано и ще има негативно влияние върху местното население.

Раони помоли бразилския президент Лула да не одобрява изграждането на 1000 км железопътна линия, която би намалила разходите на агробизнеса за транспортиране на зърно от щата Мато Гросо до пристанищата на река Амазонка и до международните пазари.

Затопляне на отношенията

Въпреки минали противоречия по въпросите на околната среда, отношенията между Франция и Бразилия се възстановиха през 2019 г., когато Макрон поведе вълна от международен натиск срещу тогавашния президент Жаир Болсонаро заради бушуващите пожари в Амазонка. Тогава Болсонаро на свой ред обвини Макрон и други страни от Г-7, че третират Бразилия като “колония”.

След четиригодишно затъмнение на политическите отношения между нашите две страни по време на президентството на Болсонаро, ние сме в процес на рестартиране на двустранните отношения и стратегическото партньорство с Бразилия“, каза съветник на френския президент в петък.