30.04.2024

Броят на летящите насекоми е спаднал с близо 80% за две десетилетия

Ново проучване отчита сериозен спад в броя на насекоми, загубили живота си при сблъсък с автомобили, предава Евронюз. Констатациите ясно показват тревожната тенденция на намаляване на броя на летящите насекоми. За две десетилетия се изчислява, че техният брой е спаднал с близо 80%.

Разчитайки на данни от шофьори, които са преброили смачканите насекоми по регистрационните си номера, изследването открива, че между 2004 г. и 2023 г. само в Обединеното кралство е имало 78 процента по-малко загинали буболечки.

Колко сериозни са резултатите от проучването?

Проучването е извършено от природозащитната благотворителна организация Buglife в сътрудничество с Kent Wildlife Trust. След разкриването на резултатите двете организации нарекоха констатациите „изключително обезпокоителни“ и казаха, че сериозният спад е „червен флаг“ за природния свят на Обединеното кралство – и такъв, който не бива да се пренебрегва.

В изявление те призоваха хората да разберат значението на насекомите, които опрашват културите, разлагат отпадъците, рециклират хранителни вещества, осигуряват естествен контрол на вредителите и поддържат хранителните вериги, както и осигуряват храна за по-големи животни.

„Без тях животът на земята просто би се сринал“, казаха двете природозащитни групи.

Учените твърдят, че промените в екосистемата се дължат на ред причини, както в Обединеното кралство, така и по света. Изменението на климата, загубата на местообитание, замърсяването и употребата на пестициди са проблеми, които са довели до значително намаляване на броя на насекомите.

„Обединеното кралство е една от най-засегнатите държави от продължаващите климатични промени. Природата на страната на практика е „изчерпана“ – половината животински и растителен живот, който някога е процъфтявал на Острова, вече е изчезнал“, казват още природозащитниците.

Как работи проучването?

Шофьорите, избрани да участват в схемата, бяха накарани да почистят регистрационния номер на колата си и след това да направят основно пътуване, като записват точния маршрут. След като пристигат на местоназначението си, те е трябвало да преброят насекомите, смачкани върху регистрационните им табели.

Само миналата година са анализирани 6637 пътувания. От 2004 г. насам, от четирите нации на Обединеното кралство, Англия показва най-рязък спад – с 83 процента намаление. За сравнение, Уелс отбеляза спад от 79 процента. Следваща е Шотландия със 76% спад за същия период. В Северна Ирландия се наблюдава далеч по-малък спад, от само 54 процента, но изследователите бяха склонни да посочат, че там е взета по-малка проба.

„Тези резултати са изключително тревожни. Това е червен флаг за състоянието на природата в Обединеното кралство, който не трябва да се пренебрегва“, каза в изявление д-р Лорънс Бол от Kent Wildlife Trust.