23.04.2024

Бум на соларните балкони в Германия

Повече от 400 000 допълнителни слънчеви системи са инсталирани в Германия, като повечето от тях заемат безпроблемно място на балконите на хората.

Нови данни показват, че най-малко 50 000 от фотоволтаичните устройства са добавени само през първото тримесечие на 2024 г.

„Този бум е пряк резултат от много силната соларна култура на Германия. Соларните балкони са част от по-широкия енергиен преход в цяла Европа. Вижда се ясна тенденция да се използва цялата възможна изкуствена инфраструктура за слънчево производство. Железопътни релси, магистрали, паркинги, покриви на автомобили, гробища, фасади на сгради… Списъкът е дълъг, защо да не добавим и балконите“, казва пред Евронюз Ян Озенберг, политически съветник в асоциацията SolarPower Europe.

Как работят соларните балкони?

Основното нещо, което отличава слънчевите балкони от слънчевите панели по покрива, е, че те са много по-малка система. По същество технологията се състои от един или два панела, включени в електрически контакт. Те произвеждат само около 10 процента от енергията на жилищните покривни системи.

Озенберг грубо изчислява, че Германия има около 200 MW инсталирана балконска слънчева енергия в сравнение с капацитет от 16 GW от сектора на жилищните покриви.

От гледна точка на клиента, основната разлика е, че е много по-лесно да се инсталира фотоволтаична система на балкона. Комплектът може да се закупи онлайн и няма нужда от електротехник, за да бъде настроен. За разлика от инсталациите на покрива, където се препоръчват сертифицирани монтажисти, за да се избегнат рисковете от пожар и повреда на конструкцията.

Накратко – панелите се поставят върху монтажна конструкция и се закрепват чрез кабели към инвертор, който преобразува електричеството от DC в AC, което влиза в контакта чрез обикновен щепсел.

За кого са соларните балкони?

„Основната причина за успеха на балконските слънчеви системи е, че те дават възможност слънчевата енергия да се използва от хора, които не са могли да го направят преди това. Повечето хора не притежават къща или не могат да инсталират слънчева система на покрива поради ред причини – защита на наследството, засенчване или нещо друго. За тях балконската слънчева енергия е привлекателна, защото могат да я използват, за да генерират собствено електричество и да намалят битовите си сметки“, обясняват от германския производител на соларни панели Meyer Burger.

Германия беше една от първите страни, които инвестираха в соларни технологии, и сега произвежда най-много електроенергия от слънчева енергия в Европа. Но – както навсякъде – жилищните блокове закъсняха.

„Секторът на многожилищните единици в покривната слънчева енергия беше чизвън соларния бум. Този сектор беше наистина пренебрегнат“, казва Озенберг.

Той отдава това на предизвикателствата, свързани с това всички собственици на сгради да се съгласят със слънчева енергия на покрива, както и с трудностите при споделянето на електричеството между различни апартаменти.

„С балконската слънчева енергия обаче изведнъж става много, много просто. Всички тези хора, които не успяха да получат слънчева енергия през последните 10 години, сега имат начин да получат достъп до нея. Тази вълна от нови собственици на слънчева енергия не просто се възползва от евтината електроенергия; те също са овластени да заемат своето място в енергийния преход. Балконската слънчева енергия наистина има този овластяващ импулс, че хората, които започват да имат слънчева система, започват да проследяват потреблението си на електроенергия, започват да се чувстват като някой, който е лидер в енергийния преход, някой, който подкрепя енергийния преход и вече е част от него“, казва още Озенберг.

Как Германия помогна на хората да получат слънчева енергия на балконите?

През 2000 г. Германия бумът на инсталиране на слънчеви системи по покривите предстоеше. Тогава правителството насърчи хората да се включат, като ги възнагради с преференциални цени, например като даде фиксирана цена за всяка единица електроенергия, изпратена към мрежата.

В момента в ход е естественото продължение на първоначалната тенденция – вместо по покривите, хората инсталират фотоволтаици по балконите си. Мерки като премахването на ДДС допринасят допълнително за популярността на балконската слънчева енергия.

На разположение са и субсидии на регионално ниво, като в Берлин се предлагат до €500 – потенциално половината от цената на комплект.

„Технологията се изплаща след около три години. Така че с живот от около 20 години, това е много лесна инвестиция за гражданите“, казва Озенберг.

Според основния регистър на пазарните данни Северен Рейн-Вестфалия в момента има най-много балконски слънчеви системи с над 80 000, следвана от Бавария с над 60 000 и Долна Саксония с над 50 000.

„Освен това размерът на балконските соларни системи също постепенно се увеличава, като трендът е постепенно да се премине към четири активни панела“, добавя Озенберг.

Какво трябва да знаете

На слънчевата сцена има постоянни иновации, разбира се – и фотоволтаиците по балконите не са по-различни. Ако се изкушавате да се присъедините, ето някои неща, с които трябва да сте наясно.

Съхранение в малък мащаб е опция. Въпреки че тези системи не са склонни да произвеждат много излишно електричество, повече производители предлагат системи за съхранение за специфична за балкона слънчева енергия. Батериите – които се вписват между панелите и инвертора – са по-малки, отколкото за покривите, но все пак са удобни за хора, работещи навън през деня, които могат да използват съхранената енергия вечер.

Приложенията могат да ви помогнат да проследявате потреблението на електроенергия. Някои комплекти се доставят с приложения, които ви позволяват да видите колко електричество произвежда вашата фотоволтаична система и каква част от енергийните ви нужди те покриват.

Уверете се, че вашият комплект е устойчиво произведен. За Meyer Burger това означава, че панелите „не съдържат олово или други токсични вещества (като PFAS – вечни химикали) и се произвеждат без принудителен труд при достойни социални и етични стандарти.“

„Балконските системи трябва да бъдат безопасно монтирани. Въпреки че насърчават подхода „направи си сам“, трябва да приемете инсталацията сериозно. Тъй като модулите тежат до 24 кг, те могат да причинят сериозни щети, ако бъдат изпуснати от по-висок етаж“, обяснява Озенберг.