20.05.2024

България задейства социален план за климата

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов обяви задействането на социален план за климата.

“Крайната дата в изпълнение на регламента е 30 юни 2025 г. Вече имаме дефиниция за енергийна бедност, която липсваше. Има ангажименти на три ведомства – социалното министерство, енергийното министерство и регионалното министерство. Успокояващото е, че след подготовката на този социален план разполагаме със сериозен ресурс от около 5 млрд. лв., който да може да компенсира и осигури необходимите средства за всяко едно домакинство в периода от 1 януари 2026 г за 6 години напред, за да не се усети такава финансова тежест за уязвимите клиенти”, обясни Малинов вчера в ефира на бТВ.

Поскъпването на тока за бита – до 10%

Енергийният министър говори и по широко дискутирания въпрос с поскъпването на електроенергията за битовите потребители от 1 юли. Според него съществено увеличение няма да има – очаква се то да бъде в рамките на 10%.

„Искам да успокоя българското население, че съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители няма да има. Имахме среща заедно с премиера Димитър Главчев и с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова по отношение на това да осигурим финансов ресурс от държавния бюджет за покриване на натрупания дефицит във фонд „Сигурност“ на електроенергийната система. Имам уверението, че на база мой доклад, който ще внеса в Министерски съвет, този дефицит ще бъде покрит. Това ще доведе до снижаване на увеличението на цената и минимизиране на този ефект“, обясни Малинов.

Освен това министърът е провел среща и с ръководството на Българския енергиен холдинг и на АЕЦ “Козлодуй”, след която е станало ясно, че ще бъде подадено ново заявление със значително по-нисък процент за увеличение на цената, която ще бъде изискана от АЕЦ “Козлодуй в микса на регулирания пазар.

ВЕИ с все по-голям дял

“Все по-голям дял в цената за битовите клиенти би следвало да заемат и възобновяемите източници. Цените, които наблюдаваме в момента на енергията, произведена от възобновяеми източници, са достатъчно атрактивни, така че мисля, че увеличението може да бъде минимално в рамките на инфлационните процеси, постигнати в последната една година”, заяви още Малинов.

Според него има механизми, с които дори да се постигне по-ниско увеличение, включително от инфлацията, която за последната година е около 3%.

Във връзка с либерализацията на пазара за битовите клиенти, Малинов напомни, че след приетото изменение в Закона за енергетиката тя ще започне от 1 януари 2026 г.

“Ще се концентрираме да създадем една правилна информационна кампания към всяко едно домакинство за начина и средствата, които те трябва да използват след въвеждането на пълната либерализация, за да управляват своето портфолио от електрическа енергия. Това е сложен процес и тази година и половина трябва да бъде използвана за правилното обучение и информиране на обществеността. В момента, в който се излезе на свободния пазар, ще има часови диапазон, където ще има изключително евтина електроенергия, но ще има и часове, в които, следвайки пазарните условия, ще бъде значително по-скъпо“, каза енергийният министър.