16.04.2024

Българската енергетика има полза от екстремни цени

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) проведоха конференция на тема „Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика”.

Основната цел на форума беше да надгради Европейската стратегия за икономическа сигурност чрез далновидно стратегическо планиране, основано на оценка на заплахите, рисковете и възможната уязвимост в този икономически сектор.

Икономиката на ЕС не се развива динамично

Икономиката на Европейския съюз (ЕС) напоследък не се развива достатъчно динамично. С това предупреждение председателят на Управителния съвет (УС) на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев откри конференцията.

За забавянето на икономиката говорят резултатите – както тези от миналата година, така и прогнозните. В последно време ръстът на брутния вътрешен продукт е в диапазона 0 и 1 процент, докато в САЩ е между 2 и 3, Руската федерация е 3 и над 3 процента, Китай между 4 и 5, Индия – 6-7. През последните 5 години Европа допълнително намали своя дял в световната икономика. Освен това делът на държавните разходи на европейските страни нараства. Тоест има спадащ дял в икономиката и растящ дял на държавните и социалните разходи. Причините за това са много, като една от тях е демографската криза в Европа. За съжаление в България като говорим за демография, не става въпрос за криза, а за катастрофа. Другата причина е мързелът. Европейска и българска политика е как да работим по-малко и да живеем по-добре. Затова и все по-често чуваме за идеи като четиридневна работна седмица. Може да споменем и образованието – то целенасочено страни от инженерните индустрии. Основателни причини са още регулациите, сигурността и достъпността до енергията“, заяви председателят на УС на АИКБ.

Накрая Велев обобщи:

Не трябва да губим целта, посоката и ориентира на енергийния преход. Но на всеки един етап от него трябва да имаме надежден и устойчив достъп до енергия. Без такъв достъп нямаме нужда и от преход.“

Министър Карадимов: Енергията следва да бъде достъпна, устойчива, конкурентоспособна

Гост на конференцията беше и служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов. Още в началото на изказването си той подчерта, че без гласа на бизнеса политическите решения, особено в сферата на енергетиката, нямат особена стойност.

Моята лична амбиция и молба, включително към бизнеса, е със съвместни усилия тези възможности да бъдат реализирани максимално ефективно. Само в синхрон това управление може да бъде насочено към правилните цели. В крайна сметка енергията следва да бъде достъпна, устойчива, конкурентоспособна, защото в част от програмите има доста “виртуална реалност”, която на мен не ми вдъхва много доверие. Затова общото ми желание и надежда е заедно, доколкото това е възможно, те да бъдат насочени към по-реалните сектори. Там, където резултатът не е толкова бърз, но е устойчив“, заяви служебният министър.

Той изтъкна изработената национална пътна карта за водорода и предвиденият проект “Захир” за водородна долина в района на Стара Загора на стойност 32 млн. лева – един от осемте такива в Европа. Министър Карадимов уточни, че половината от нужния ресурс ще осигури ЕК, а втората част Министърството на иновациите и растежа (МИР) през програмата за наука и бизнес.

Карадимов говори и за Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), припомняйки, че от МИР са обявили мерки с грантово финансиране от 380 млн. лева в подкрепа на предприятията към прехода към кръговата икономика, а също така и да изградят съоръжения за производство на енергия от възобновяеми източници с технология за съхраняване на енергия.

В допълнение той спомена и други над 200 млн. лева ресурс, отново по линия на НПВУ, под формата на финансови инструменти – рисков и дялов, а също така и инвестиционни заеми за енергийна ефективност, ВЕИ и др.

Екстремните цени не са задължително лош знак

За енергетиката в средносрочен план както екстремно високите цени, така и екстремно ниските цени, не са задължително нещо лошо.

Това заяви председателят на парламентарната Комисия по енергетика Делян Добрев. Той припомни, че за бизнеса високите цени, които миналата година достигнаха до 800-900 лева за мегаватчас, бяха голямо предизвикателство.

Тогава обаче България първа от цяла Европа взе мерки във вид на компенсации, които помогнаха на бизнеса и го спасиха. Всъщност именно тези високи цени предизвикаха бум в инвестициите във ВЕИ. Ако има постоянни цени, тогава няма да има разлика, която да осмисли инвестициите в батерии, както и няма да има възвращаемост, която да осмисли влагане на средства във ВЕИ”, изтъкна Добрев.

Дългият хоризонт не е прогнозируем

Невъзможно е да се правят прогнози за енергийната сигурност и ефективност в дългосрочен план.

За това предупреди президентът на Секция „Външни отношения“ на Европейския икономически и социален комитет Димитрис Димитриадис.

От петък до понеделник – всичко се променя. Говоря за конкретната обстановка. Никой не знае какво ще се случи утре – нито президентът на САЩ Джо Байдън, нито който и да е от световните лидери. Войната в Украйна продължава вече над две години – можеше ли някой да го прогнозира? Имаме напрежение в Близкия Изток, в Газа. Светът непрекъснато се променя и няма как да правим дългосрочни планове. Но парадоксално, най-важното предизвикателство пред енергийния преход не са набавянето на инвестиции, а времевата рамка. Големият въпрос винаги остава един и същ: „Кога?“ Защото имаме твърде много да свършим, а времето ни става все по-малко“, заяви Димитриадис.