Български ресторант стана първият отличен с престижната световна награда “Зелен ключ” не само в България, но и в Източна Европа, съобщиха от Българско движение “Син флаг”, предаде БТА. Бутиковият ресторант “Dieci” получи водещия световен етикет за екологосъобразни и отговорни туристически бизнеси с грижа за околната среда и обществото, които постигат икономия на значителни средства чрез намаляването на използваните ресурси, потребените вода и енергия, както и чрез разумно управление на отпадъците.
Ресторантът се помещава в бивше училище в село Девино край Търговище, което е възстановено с подобрена енергийна ефективност, запазени са всички традиционни елементи, реставрирани и изложени са стари мебели и инструменти, всички използвани материали са органични или с еко етикет.
Локацията на ресторанта му осигурява дивеч, трюфели и други хранителни съкровища за иновативната кухня, която предлага на своите гости. Освен това предоставя на посетителите си досег с природата, което е важно изискване на програмата “Зелен ключ”, посочват от “Син флаг”. Собствениците на заведението имат и зеленчукова и овощна градина, където отглеждат свои зеленчуци, кореноплодни, плодове и билки. Това е едно от препоръчителните изисквания на “Зелен ключ”.
Ресторантът разполага със собствена банка семена за различни видове растения, като един от видовете сортове домати е на възраст над един век. Те обаче са налични само през топлите месеци, тъй като заведението предлага не само местни храни, но и единствено сезонни.
“Dieci” разполага и със собствени стаи за ферментация, стаи за отлежаване и кошери за производство на собствен органичен 100% чист мед без влагане на захар.
Философия за устойчивост
Съществен елемент от философията за устойчивост е фактът, че цялото електричество и вода в обекта се осигуряват чрез фотоволтаични панели (общо 22) и кладенец, който достига до 63 метра дълбочина. По този начин се гарантира не само енергийна ефективност, но и енергийна независимост. Програмата “Зелен ключ” изисква сериозно управление на потреблението на енергия и вода, като в “Dieci” дори са надградили това, пишат от движението.
Готвенето се извършва в определени часове на деня по график, съобразен с необходимата мощност за всеки използван уред, която е отбелязана на него. Така не се използва захранване от външната мрежа и процеси, изискващи енергия, се извършват само след като батериите са пълни.
По време на цялата операция по приготовление на храната всеки материал от хартия, пластмаса, метал или стъкло се събира разделно за бъдеща преработка в собствения им център за рециклиране. Всички остатъци от храна се поставят в електронен хранителен компостер, който за 10 часа превръща всички органични хранителни отпадъци в полезен органичен компост, приличащ на земна почва. Този компост се съхранява в торби от естествена юта и след това се използва през по-студените месеци за отглеждане в парника им на разсад, който да бъде засаден в края на май в зеленчуковата им градина.
Гостите на ресторанта могат да видят всички процеси на рециклиране по време на кратка обиколка преди вечеря. С част от рециклираните материали собствениците правят ръчно изработени сувенири, приходите от които отиват за заплащане на местните хора да почистват селото и околните гори от пластмаса, стъкло, метал и хартия, като ги предоставят за преработка в центъра за рециклиране на “Dieci”.
По този начин не само се подпомага местната общност, но и се образова да мисли екологично, да не замърсява, да събира разделно. Всичко това пълноценно покрива и социалния аспект на Програмата “Зелен ключ”, заявяват от “Син флаг”.