29.06.2024

Ватиканът става зелен – ще работи само със слънчева енергия

Намеренията на папа Франциск за възобновяемата енергия са повече от сериозни. Понтификът неведнъж е казвал, че иска Ватиканът да работи със слънчева енергия, предава Евронюз.

За да бъде постигната тази цел, слънчеви панели ще бъдат инсталирани в собственост на Ватикана извън Рим. Генерираната енергия може да осигури всички енергийни нужди на църковната държава.

В апостолическо писмо папата каза:

„Необходимо е да се премине към модел на устойчиво развитие, който намалява емисиите на парникови газове в атмосферата и се стреми към климатична неутралност.“

Писмото, озаглавено „Брат Слънце“, е с дата 21 юни, лятното слънцестоене и най-дългият ден в годината. Ватиканът публикува писмото на 26 юни.

Какви са насоките на папа Франциск?

Строителството ще се проведе в имот на Ватикана на около 18 км от Рим, в района на Санта Мария ди Галерия. Имотът в момента се използва за излъчване на Радио Ватикана.

Системата ще комбинира производството на електроенергия от възобновяеми източници с нуждите на земеделската земя.

За строежа папата е дал на двама специални комисари пълномощия да управляват проекта.

Папата има дългогодишен ангажимент към околната среда

В писмото си папата продължава:

„Човечеството притежава технологичните средства да се справи с кризата на околната среда и нейните пагубни етични, социални, икономически и политически последици, като слънчевата енергия играе основна роля сред тези решения.“

Папа Франциск изрази позицията си относно климатичната криза още през 2015 г., когато каза, че ще поднови диалога за това как изграждаме бъдещето на планетата.

„Има силен научен консенсус, показващ обезпокоително затопляне на климатичната система. През последните десетилетия това затопляне е придружено от стабилно покачване на морското равнище и увеличаване на екстремните метеорологични явления“, написа папата в друго свое писмо през май 2015 г.

През юли 2022 г. нещата бяха формализирани, когато Ватиканът се присъедини към Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, глобално споразумение между нациите за справяне с опасната човешка намеса в климатичната система.