21.06.2024

Венеция ще бъде под водата до 2150 г., прогнозират учени

Ново проучване на италиански учени предвижда, че части от Венеция ще бъде потопени под вода до 2150 г. Проучването е извършено от експерти от Националния институт по геофизика и вулканология (INGV) и анализира данни за повишаване на нивото на приливите, съобщава euronews.com.

Венеция се бори с все по-честите наводнения от десетилетия. Градът има система от бариери срещу наводнения, в затворен залив в северната част на Адриатическо море, който заобикаля Венеция и нейните острови.

Екипът от учени от INGV установява, че нивата на приливите и отливите във венецианската лагуна се покачват със скорост от около половин сантиметър на година. Точното увеличение се различава в града от 4,22 милиметра на остров Лидо до 5 милиметра в Маламоко. Данните се основават на статистически данни, събрани от приливния център на Венеция през последните 20 години.

Изследователите комбинирали това със сателитни данни за слягането на земята, регистрирано между 2008 и 2023 г. Проучването заключва, че някои райони на града ще бъдат постоянно под вода до 2150 г.

Кои части на града ще бъдат най-засегнати?

Изследователите предвиждат, че части от най-известният площад във Венеция Сан Марко ще бъдат под 70 см вода. Западната част на града също ще бъде една от първите засегнати – това е една от най-често наводняваните зони, която остава под вода 58 пъти между 2019 г. и 2023 г.

„Увеличаването на морското равнище води до все по-сериозна и широко разпространена брегова ерозия, оттегляне на плажове и морски наводнения с много значителни екологични и социално-икономически въздействия за населението“, казва изследователят на INGV Марко Анзидей.

Системата от мобилни бариери на входовете на лагуната MOSE вече работи – въпреки че ще мине 2025 г., преди да започне да функционира пълноценно. Портите се повдигат при високи приливи и предотвратяват навлизането на вода в лагуната и града. Това обаче е краткосрочно решение.

Доклад от 2021 г. на Междуправителствения панел по изменение на климата прогнозира повишаване на средното регионално морско ниво до 2100 г. от 28-55 сантиметра в техния най-оптимистичен сценарий на глобално затопляне – и 63-101 сантиметра в най-песимистичния сценарий.

В тези случаи мобилните бариери ще трябва да се повдигат толкова често, че пристанищната индустрия на Венеция ще се срине и лагуната – която е „отмита“ от приливни размени – ще се превърне в блато.

Група учени по околната среда от университета в Падуа настоява за по-голяма защита на солените блата в лагуната. Те са от решаващо значение за защита от наводнения, защото действат като буфери, които предпазват града от високите приливи и също така са мощен поглътител на въглерод.