03.07.2024

Вечните химикали се абсорбират през кожата на нива, по-високи от предполагаемото досега

Ново изследване за първи път доказва, че токсичните вечни химикали (PFAS) се абсорбират през човешката кожа на нива, много по-високи от предполагаемото, алармира Гардиън.

Предишни проучвания вече са доказали, че опасните химикали се абсорбират през кожата. Изследователи от университета в Бирмингам обаче са използвали лабораторно отгледана тъкан, която имитира човешката кожа, за да определят точно каква част PFAS може да бъде абсорбирана.

„Поемането през кожата може да бъде значителен източник на излагане на тези вредни химикали“, казва ръководителят на изследването Одни Рагнарсдотир.

Какво представляват вечните химикали?

PFAS са клас от около 16 000 съединения, използвани за производство на продукти, устойчиви на вода, петна и топлина. Те се наричат ​​„вечни химикали“, защото не се разграждат естествено и е установено, че се натрупват в човешкия организъм. Химикалите са свързват с рак, вродени дефекти, чернодробни заболявания, заболявания на щитовидната жлеза, рязко намаляване на броя на сперматозоидите и редица други сериозни здравословни проблеми.

Хората най-често са изложени на тях чрез приема на вода и храна. Фокусът на изследователите през последните години все повече попада върху вдишване и дермална абсорбция на вечните химикали.

Последното е особено тревожно поради широката гама от продукти, съдържащи PFAS, които влизат в контакт с кожата. Сред тях са превръзки, водоустойчиви дрехи, грим, продукти за лична хигиена, тапицерия, бебешки продукти и струни за китара.

Изследователите приложиха проби от 17 различни PFAS съединения към триизмерния тъканен модел и успяха да измерят дела на абсорбираните химикали.

Какви количества вечни химикали поема кожата?

Кожата поема значителни количества от 15 PFAS, включително 13,5% PFOA, един от най-токсичните и често срещани видове химикал. Кожата абсорбира още 38% от дозата PFOA при по-продължително приложение.

PFOA е сравнително по-голямо съединение, а по-малките „късоверижни“ PFAS, които индустрията сега произвежда по-често и се твърди, че са по-безопасни, се абсорбират при по-високи нива – до почти 60% от една доза късоверижно съединение се абсорбира от кожата.

„Това е важно, защото виждаме промяна в индустрията към химикали с по-къси дължини на веригата, тъй като се смята, че те са по-малко токсични – но компромисът може да бъде, че абсорбираме повече от тях, така че трябва да знаем повече за свързаните рискове “, каза съавторът на изследването Стюарт Харад.

Някои учени и представители на индустрията твърдят, че PFAS, използвани в продукти за лична хигиена или грим, няма да се абсорбират, тъй като молекулите са йонизирани, така че могат да отблъскват водата.

„Нашето изследване показва, че тази теория не винаги е вярна“, контрира Рагнарсдотир.