02.07.2024

Виетнам атакува азиатския пазар с електромобил за $9000

Виетнамската автомобилна компания VinFast, която за кратко беше третата най-скъпа в света, има голям проблем – не може да продаде достатъчно много коли, предава АП.

Неработещите фабрики изразходват средства, а финансовото здраве на фирмата е поставено на карта. След като установи, че американският пазар е “костелив орех”, VinFast се надява нейната най-малка и най-евтина кола – дългият едва 3 м изцяло електрически мини-СУВ модел VF3 и струващ само 9200 долара – да стане “националната кола на Виетнам” и да спечели потребителите в Азия.

Проектирана специално за виетнамския и други азиатски пазари, VF3 има за цел да спечели масовия потребител, посочва компанията. Тя очаква колата да се продава по-добре от предходните модели, които бяха предвидени основно за износ.

Проблеми

VinFast  мечтаеше да влезе в лигата на големите автопроизводители, след като през миналата година започна да продава колите си в САЩ, започна да предлага акциите си на Уолстрийт в индекса “Насдак”, а пазарната ѝ оценка миналия август дори надмина тези на General Motors и Ford.

Впоследствие обаче инвеститорският ентусиазъм охладня, а акциите на компанията спаднаха под 4 долара при достигнат пик от 82,35 долара.

Строителството на голям завод VinFast в Северна Каролина на стойност от 4 милиарда долара се бави, а в Калифорния компанията има правни проблеми заради катастрофа с четири жертви. Налице са и казуси около патентите.

Бъдещето на VinFast обаче е важно за Виетнам, тъй като неговата компания майка Vingroup играе сериозна роля във виетнамската икономика като цяло. Конгломератът е създаден през 90-те години на 20 век в Украйна, отначало произвежда нудъли, а сега е навлязъл във всички възможни сфери.

През миналата година VinFast отчете загуба от 2,39 милиарда долара въпреки ръст на приходите от 90 на сто. За да ги покрие поне отчасти, наскоро компанията продаде печелившото си подразделение за недвижими имоти Vincom Retail.

Основателят на Vingroup Фам Нат Вуон, задели 1 милиард долара от личното си богатство, за да подкрепи VinFast. Други 11,4 милиарда долара за отпуснати от компанията майка, сочат данни на американската Комисия за ценни книжа и стокови борси.

„Никога няма да оставим VinFast да фалира“, заяви милиардерът по време на общото събрание на компанията през април.

Какви са предимствата на VF3?

Моделът VF3 първоначално ще се продава на развиващите се пазари в Азия, където се очаква потребителите да не са толкова придирчиви, колкото са в САЩ.

С дължина от 3,1 м и ширина и височина от по 1,6 м, петместната кола може да се промъква лесно по тесните улици на азиатските градове.

Целта на VinFast е да продаде 20 000 коли от този модел във Виетнам през настоящата година, като доставките ще започнат през август. Тя вече се продава онлайн през популярния в югоизточна Азия уебсайт Shopee, като първоначалният депозит възлиза на 2000 долара. През първите три дни след пускането на колата онлайн тя е била поръчана от 27 000 души, посочват от компанията.

VinFast планира да пусне малкия електромобил на пазара във Филипините още тази години, а догодина – и в Индонезия, САЩ и Европа. През април компанията откри първия си шоурум в Джакарта и досега успя да продаде 600 от своите СУВ модели на местни компании.

Виетнамската фирма вече навлиза и в Индия, където започна да строи свой завод.