03.01.2025

Високите цени на кафето създават нестабилност за фермерите

Затоплящият се климат и екстремното време са отговорни за намаленото производство на кафе, което от своя страна също влияе върху качеството на кафеените зърна. Експерти по снабдяване казват, че изменението на климата е отговорно отчасти за глобалния скок на цените на кафето през 2024 г., което се отрази неблагоприятно на малките ферми за кафе, пише euronews.com.

До 2050 г. може да има по-малко подходяща земя за отглеждане на кафе. Въпреки това земеделските кооперативи в големите страни производителки на кафе отвръщат на удара, подкрепяни от съзнателни потребители.

Всяка година дъждовете започват по-късно и средната температура е по-висока. С променящите се валежи и метеорологични модели фермерите са наясно, че цялата реколта може да бъде загубена за една нощ. И до 2050 г. 50% от глобалната площ, използвана в момента за отглеждане на кафе, може вече да не е подходяща, според проучване на Цюрихския университет за приложни науки.

Въпреки че това е пагубно за поминъка на фермерите, то засяга и милионите европейци, които се наслаждават на любимата си напитка. Кафето е особено уязвимо от изменението на климата, тъй като по-екстремното и непредвидимо време причинява повече вредители и по-бързо разпространяващи се болести, но също така застрашава способността на фермерите да се занимават със земеделие в бъдеще.

По-високите цени на кафето създават нестабилност за повечето фермери

През 2024 г. световният пазар на кафе претърпя значителен скок в цените, причинен до голяма степен от неблагоприятните метеорологични условия в няколко страни производителки на кафе. Във Виетнам, основен производител на зърна робуста, посевите бяха повредени от продължителните горещи вълни, докато Бразилия, която произвежда лъвския дял от зърната арабика в световен мащаб, имаше слаба реколта поради обилните валежи. Тези събития доведоха до страх от световен недостиг на кафе, което доведе до скок на цените.

„Въпреки че по-високите цени на кафето може да изглеждат полезни за производителите на кафе, реалността често е много различна. Внезапните скокове на цените, особено след като договорът е бил фиксиран, могат да причинят огромно напрежение върху кооперациите за кафе, могат да доведат до неизпълнение на договора, глоби и, разбира се, увреждане на репутацията като резултат. Също така, докато фермерите може временно да получават повече за своето кафе, ние знаем, че те също се справят с нарастващите производствени разходи, като труд и вложения като торове“, казва Макс Милуърд, мениджър за устойчиво снабдяване с кафе на Fairtrade Foundation.

Дребните производители на кафе са по-устойчиви от плантациите

Индустрията за кафе в световен мащаб поддържа 125 милиона души, а 60% от световното кафе се произвежда в малки ферми, много от които са семейни в малки и отдалечени райони. Неотдавнашно проучване на Fairtrade в Латинска Америка показва, че дребните ферми за кафе са по-устойчиви от големите плантации – въпреки че по-големите операции са в по-добра позиция да се адаптират и да поемат повече рискове.

Малките ферми са склонни да използват по-малко енергия, тъй като често са по-малко механизирани и допринасят по-малко за обезлесяването. Справедливата търговия играе важна роля в подкрепа на фермерите чрез въвеждане на по-устойчиви практики, като агролесовъдство, но също така помага за устойчивостта на климата.