26.06.2024

Владимир Малинов: Ядрената енергетика е част от икономическата и националната сигурност на България

Ядрената енергетика в България е част от икономическата и националната сигурност на държавата. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, цитиран от БТА.

По думите на министъра това ще бъде водещ приоритет в работата на настоящото служебно правителство. Малинов се надява това да бъде приоритет и за всяко следващо правителство – да има сигурна, безопасна енергия от ядрени мощности на достъпна за бизнеса и населението цена.

Служебният министър изтъкна, че най-важният приоритет за развитието на ядрената енергетика в България е на първо място спазването на всички норми за безопасност и защита на околната среда, както и на човешкото здраве.

„България е страна с 50-годишен опит в ядрения сектор и в управление на ядрени мощности. Именно поради тази причина програмата за диверсификацията на ядрената енергетика в страната ни, в която неразделна част е изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ “Козлодуй”, е приоритет, от който не трябва да се отстъпва и трябва да продължи. Вече е постигната диверсификация на ядреното гориво на 5-и блок на ядрената ни централа“, заяви още Малинов.

Енергийният министър не пропусна  да внесе яснота относно появилите се слухова за изпускане на радиоактивна вода от АЕЦ “Козлодуй” в река Дунав. Той успокои, че няма опасност за работещите там и за населението

“Доколкото знам, в събота заместник-директорът на АЕЦ е излязъл пред медиите и е успокоил, че няма радиоактивна опасност нито за работниците и служителите. Не е имало изтичане на радиоактивни води в Дунав, уведомена е Агенцията за ядрено регулиране и няма никаква опасност за населението”, заяви Малинов.

Проектът за изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ “Козлодуй” ще бъде най-големият в България за последните 40 години

Проектът за изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ “Козлодуй” започна с две решения на Народното събрание, каза председателят на Комисията по енергетика в 49-я парламент Делян Добрев.

Той добави, че в първото решение е избрана технологията на американската компания “Уестингхаус” с реактор АР 1000, който ще бъде първият такъв в Европа.

“Надяваме се да бъде не само първият стартирал проект, но и първият завършен проект”, заяви Добрев.

С второто решение на НС е избрана “Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън” за компания, с която ще се преговаря по изграждането на тези два блока. По думите на Добрев това ще бъде най-големият проект в България за последните 40 години.