03.07.2024

Водородният сектор иска помощ от ЕС срещу конкуренцията от Китай

Европейските производители на водородно оборудване призоваха Европейския съюз да се намеси, за да помогне на индустрията да се конкурира с по-евтините китайски производители, съобщава Ройтерс.

Компаниите, сред които Thyssenkrupp Nucera, Siemens Energy и Nel Hydrogen, искат Брюксел да направи повече, за да гарантира, че произведеното в Европа оборудване задвижва плана на ЕС до 2030 г. да произвежда 10 милиона тона възобновяем водород с помощта на електролизатори, машини, които използват електричество за разделяне на вода за производство на зелено гориво.

Китай бързо разширява производството си на водородно оборудване и сега притежава 40% от световния капацитет за производство на електролизатори, спрямо 10% миналата година, се казва в писмото, добавяйки, че държавните субсидии дават предимство на китайските фирми.

„Тази изкривена ситуация създава нечестна конкуренция и поставя европейските производители на електролизатори в значително неизгодно положение. След като дадена технология или нейната верига за доставки бъде загубена, е невъзможно да бъде върната обратно“, се казва в писмото до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Критерии за устойчивост

Европейските фирми поискаха от Брюксел да въведе критерии за устойчивост, които да облагодетелстват местните фирми в предстоящите търгове от схемата за финансиране на Водородната банка на блока и да гарантират, че определени части от производствения процес са разположени в Европа.

„Не става въпрос за затваряне на европейския пазар, а за осигуряване на лоялна конкуренция на европейския пазар и изграждане на устойчиви вериги за стойност“, заяви Кристоф Ноерес, ръководител на зеления водород в Thyssenkrupp Nucera.

Водородната банка на ЕС отпусна 720 милиона евро за седем проекта на ЕС през април. Източници от индустрията казаха, че офертите на ниски цени от някои успешни проекти показват, че те ще използват по-евтино китайско оборудване.

ЕС засилва позицията си срещу Китай по отношение на зелените технологии, за да се опита да гарантира, че европейските индустрии могат да се конкурират в световен мащаб и да избегне задълбочаването на зависимостта на Европа от Пекин за ключови градивни елементи на прехода към чиста енергия.

Миналия месец Брюксел обяви мита върху вносните китайски електрически автомобили и разследва китайски субсидии за доставчици на вятърна и слънчева енергия.