21.03.2024

Всички се питат: Носи ли новият стенопис на Банкси екологично послание?

Британският уличен художник Банкси потвърди, че стои зад нов стенопис, който се появи на сграда в Лондон.

Произведението покрива стената на четириетажна сграда и показва малка фигура, която държи маркуч под налягане до голямо черешово дърво.

Зелена боя е напръскана по стената, възпроизвеждайки липсващите листа на дървото, което е било подрязано и полирано.

Стенописът се появи в квартал Финсбъри парк в североизточен Лондон.

Банкси претендира за работата, като публикува снимки преди и след на местоположението в официалния си акаунт в Instagram, предава Евронюз.

Има ли стенописът на Банкси екологично послание?

Много хора, които бяха дошли да видят стенописа, смятаха, че той има екологично послание.

Произведението се появи в неделя – Денят на Свети Патрик, национален празник в Ирландия, който се свързва със зеленото.

Според мнозина творбата е свързана с обезлесяването – една от най-вредните практики за природата и околната среда, която вреди на дивата природа и екосистемите.

Други свързваха стенописа на Банкси с грийнуошинга – порочния маркетинг, който прави продуктите или дейностите да изглеждат по-екологични, отколкото са. В момента ЕС се опитва да овладее вредното въздействие на грийношинга.

Защо дървото Банкси няма листа?

Дървото, зад което е нарисуван стенописът, е подрязано и полирано. Това е метод на резитба, който поддържа дърветата и храстите по-малки, отколкото биха се развивали естествено.

Този метод е доста често срещан в Лондон. Банкси има и други творби до подобни дървета.

Дърветата, разбира се, са жизненоважни за способността ни да оцелеем на планетата Земя. Те засмукват въглероден диоксид, правейки въздуха годен за дишане, и са особено жизненоважни в градове като Лондон, където Банкси често твори.

Дърветата помагат за поддържането на прохлада в градовете, което е все по-важно предвид бързо покачващите се температури.

Местният политик Рулин Кондокър заяви, че хората в квартала са възхитени, че Банкси е избрал техния район за най-новата си работа, като каза:

Много искаме произведенията на изкуството да останат, за да могат хората да се наслаждават… Дърветата са жизненоважна част от нашата работа, за да се справим с извънредната климатична ситуация. Засадихме близо 900 дървета само през последната година и работим усилено, за да се грижим за тях и да им помогнем да процъфтяват.”

Творбата кара хората да спрат и да си помислят: Чакайте. Живеем в един свят. Живеем в една среда. Тя е уязвима и е наша грижа да се справим“, заяви бившият лидер на Лейбъристката партия Джеръми Корбин, който представлява областта в парламента.

Политиката в областта на околната среда е свързана с гъсто населени градски райони като този, точно толкова, колкото и със земеделски земи, гори и живи плетове“, добави той.

И накрая постави основния въпрос:

Ще накара ли всъщност стенописът на Банкси хората да се грижат повече за дърветата?”

Кой е Банкси?

Банкси, който никога не е потвърдил пълната си самоличност, започва кариерата си с боядисване със спрей на сгради в Бристол, Англия, и се превръща в един от най-известните улични художници в света.

Творбите на Банкси се продават за милиони долари на търгове. Негови стенописи на открити обекти често в миналото са били откраднати или премахнати от собствениците на сгради скоро след като са се появили.

През декември, след като Банкси нарисува военни дронове на знак за спиране в Южен Лондон, мъж беше сниман да сваля знака. По-късно полицията арестува двама мъже по подозрение за кражба и престъпна щета.

Най-новата творба на Банкси обаче би била по-трудна за премахване, тъй като стенописът използва подрязаното дърво за своето въздействие.