29.03.2024

Възможно ли е залесяването да причинява загряване на Земята?

Засаждането на дървета често се приветства като начин за борба с изменението на климата. Но ново проучване разкрива, че това всъщност може да затопля планетата, предава Евронюз. Дърветата са известни със способността си да поглъщат въглеродния диоксид, който нагрява планетата. Това означава, че засаждането на фиданки за увеличаване на горското покритие се разглежда като важен инструмент в борбата срещу глобалното затопляне.

Въпреки това, ново проучване, публикувано в списанието Nature Communications, установи, че тактиката със залесяването може да причини щети наред с положителните си ефекти. Изследователите са открили, че в редица случаи наличието на твърде много дървета в една област води до това, че по-малко слънчева светлина се отразява обратно от земната повърхност и на свой ред повече топлина се абсорбира от планетата.

Въпреки че някои учени вече са открили, че възстановяването на дървесната покривка може да доведе до промени в албедото – количеството слънчева радиация, отразена обратно от повърхността на планетата – това е първият път, когато експертите са успели да опишат този конкретен феномен с прости думи.

Авторите на проучването са използвали нови карти, за да изследват охлаждащия ефект от дърветата, но и затоплянето, причинено от намаленото албедо.

Какво е албедо и защо има значение, когато става въпрос за изменението на климата?

Казано просто, албедото се отнася до способността на повърхността да отразява слънчевата светлина. Светлите повърхности отразяват много светлина обратно в атмосферата, което означава, че имат високо албедо. Установено е, че албедото е най-високо в замръзналите зони на света. Недокоснатият сняг и лед могат да отразяват до 90 процента от слънчевата енергия.

Междувременно горите обикновено са по-тъмни от другите повърхности – което означава, че абсорбират повече слънчева светлина и задържат топлината, което им дава ниско албедо. Поради този факт някои експерти предполагат, че горите могат да задържат нежелана топлина, като по този начин допринасят за глобалното затопляне.

Учените казват, че ефектът на албедото на горите трябва да се вземе предвид, както и да се разгледат ползите от способността на дърветата да съхраняват въглерод.

Къде трябва да се залесява?

Горите са един от основните уловители на въглерод на Земята и в резултат на това много страни обещаха да засадят милиарди дървета като защитен механизъм срещу глобалното затопляне. Авторите на изследването обаче казват, че не всички усилия са еднакви за планетата. В бъдеще ще бъде важно за властите да знаят къде са най-добрите места за засаждане на нови дървета.

Влажните тропически среди, като басейна на Амазонка и Конго, са идеални за повторно залесяване, благодарение на високото си съхранение на въглерод и ниските промени в албедото. В широки тревни площи и савани обаче положението е точно обратното.

Смята се, че дори най-добрите места за възстановяване на горите осигуряват около 20 процента по-малко охлаждане, когато се вземат предвид промените в албедото, отколкото е изчислено в предишни проучвания.

Въпреки че това е донякъде тревожно, авторите на изследването обясниха, че повторното залесяване все още носи огромни ползи за планетата и хората на нея. Повече дървета означават по-добри екосистеми и повишени нива на чист въздух и вода, въпреки проблемите с албедото.