11.05.2024

Върмонт иска големите петролни компании да плащат за климатичните щети

Американският щат Върмонт е готов да приеме новаторска мярка, която ще принуди големите замърсяващи компании да участват в плащането на щетите, причинени от климатичната криза, предава Гардиън. Ситуацията се следи внимателно и от други щати, включително Ню Йорк и Калифорния.

Новият регламент е моделиран след програмата за суперфонд на Агенцията за опазване на околната среда, която принуждава компаниите да плащат за почистване на токсични отпадъци. Законопроектът за климатичния суперфонд на Върмонт ще таксува големите компании за изкопаеми горива, работещи в щата, милиарди долари за техни предишни емисии.

Мярката ще направи Върмонт първия щат на САЩ, който ще държи компаниите за изкопаеми горива отговорни за замърсяването на планетата.

„Ако сте допринесли за бъркотията, трябва да участвате и в почистването“, заяви Елена Михали, вицепрезидент на отдела на Фондацията за право на опазване във Върмонт, която води кампания за законопроекта.

Модел за подражание

Ако бъде приет, законопроектът ще бъде изправен пред тежка битка в съдилищата. Но поддръжниците казват, че първото по рода си законодателство може да бъде модел за останалата част от страната.

Четири други щата обмислят подобни инициативи. Сенаторите Бърни Сандърс от Върмонт и Крис Ван Холън от Мериленд също се опитаха да включат федерална версия в законопроекта за инфраструктурата, приет през 2022 г., въпреки че беше пропуснат от окончателния проект. Мярката щеше да събере 500 милиарда долара.

Защитниците на законопроекта за Върмонт отбелязаха голяма победа миналата седмица, когато Камарата на представителите на щата придвижи мярката с предварителен вот от 100-33 – достатъчна подкрепа за преодоляване на потенциално вето от републиканския губернатор на щата Фил Скот. В началото на тази седмица пък законопроектът беше приет от Камарата с 94-38 гласа.

През следващата седмица той ще бъде окончателно гласуван в Сената, където получи предварително одобрение с 26-3 гласа миналия месец. След това ще се отправи към бюрото на губернатора Скот за окончателно одобрение; ако той го свали, поддръжниците са уверени, че имат гласовете, за да преодолеят ветото.

„Въздействията върху климата се увеличават навсякъде и идват с цена. Разбира се, ще видим усилия да принудим компаниите, отговорни за бедствията, да поемат сметката“, заяви Джейми Хен, директор на Fossil Free Media, която провежда кампания в подкрепа на законодателството за климатичните суперфондове в САЩ.

Съдебни предизвикателства

Ако законопроектът във Върмонт стане закон, се очаква лобистите, защитаващи интересите на индустрията с изкопаемите горива, да го оспорят в съдилищата на щата.

„Ние сме комар в сравнение с гигант. Само ExxonMobil има годишни продажби от 344,6 милиарда долара, а Върмонт има годишен бюджет от около 8,5 милиарда долара“, каза сенаторът от Върмонт Ранди Брок, републиканец, който гласува против законопроекта.

Губернаторът Скот не е казал дали ще наложи вето на мярката или не. Но той изрази загриженост за щата, който ще бъде натоварен с високи съдебни разходи.

Американският петролен институт, най-голямата петролна и газова лобистка група в САЩ, изпрати писмо до сената на Върмонт, в което се противопоставя на законопроекта, твърдейки, че „със задна дата той налага разходи и отговорност за предишни дейности, които са били законни и нарушава правото за равна защита и справедлив процес.“