09.03.2024

Вятърно захранваните термопомпи могат да намалят сметките за енергия с до една трета

Вятърната енергия и термопомпите са очевидни предимства в борбата срещу изменението на климата, причинено от изкопаеми горива. Но замисляли ли сте се колко добре могат да работят двете заедно?

Нов доклад от британската благотворителна организация за климатични действия Possible установява, че те не само отговарят на изискванията, но и могат да намалят сметките за енергия с една трета, предава Евронюз.

Замяната на газовите котли с чисто отопление на дома ще бъде от жизненоважно значение за опазването на климата. В момента една седма от емисиите на Обединеното кралство идват от отоплението на дома. Липсата на чиста и достъпна топлина също вреди на хората – да не говорим, че струва на Националната здравна служба (NHS) стотици милиони лири всяка година за лечение на здравословните проблеми, произтичащи от живота в студени и влажни домове“, казват от Possible.

И така, как могат да бъдат свързани тези две чисти технологии? И защо Обединеното кралство и другите европейски страни все още не го правят?

Колко пари може да ви спести вятърна термопомпа?

Както знаят скандинавските страни, термопомпите продължават да работят добре през зимата. Вятърната енергия е надежден източник на енергия през по-студените месеци, когато е по-ветровито.

Докладът на енергийните експерти Regen (по поръчка на Possible) установява, че местните вятърни турбини могат директно да осигурят две трети от енергията, необходима за работа на термопомпи в типична общност.

Отоплението на дома чрез вятърна термопомпа вместо отопление на газ би намалило въглеродните емисии с 90 процента. Спестяванията на разходи също са значителни. Regen изчислява, че чистата топлина плюс вятърната енергия може да спести 26 процента на домакинствата в сравнение с газовите котли. Добавянето на битова слънчева енергия и батерии към сместа повишава тази цифра до 31 процента.

За да достигне тези обещаващи цифри, проучването моделира вятърна турбина на сушата с мощност 2 MW, снабдяваща общност от 2000 души, където всяко домакинство разполага с въздушна термопомпа.

Проблеми

Проблемът е, че просто не се движим достатъчно бързо, за да заменим газовите котли с термопомпи. За да ускорим процеса и да го направим по-лесен и достъпен за хората, трябва термопомпите да бъдат по-евтини от газовите котли“, обясняват от Possible.

Начинът, по който таксите се добавят към сметките за енергия на домакинствата във Великобритания, прави електричеството по-скъпо в сравнение с газа. Заради това за хората е по-трудно, отколкото би трябвало, да се откажат от изкопаемите горива, твърди благотворителната организация.

Друг проблем е рестриктивният подход на Обединеното кралство към наземните вятърни проекти, които на практика са забранени от 2015 г. Администрацията на премиера Риши Сунак най-накрая облекчи правилата за планиране към края на миналата година.

Possible също така отбелязва, че общностите се нуждаят от време, енергия, опит и финансиране, за да стартират местни проекти за вятърна енергия. Но след като го направят, ползите се простират отвъд по-чистото и по-евтино отопление, тъй като хората придобиват нови умения и работни места.