04.05.2024

В Темза ще може да се плува след 10 години

Кметът на Лондон Садик Хан обеща до десетилетие да направи прословутата замърсена река Темза годна за плуване, съобщава Евронюз.

„Няма да направим това за една нощ. Ще ни отнеме няколко години, за да го направим, но страхотното е, че има апетит от страна на лондончани и на много активисти“, заяви Хан.

Защо Темза не е безопасна за плуване?

Темза е емблематичен символ на Лондон, но далеч не е най-красивата гледка. Докладите за нейното съдържание са дори още по-притеснителни.

Преди състезанието с лодки в Оксфорд и Кеймбридж миналия месец благотворителната организация River Action установи, че нивата на бактерията Ешерихия Коли в Темза са 10 пъти над безопасната граница за плуване, определена от Агенцията по околната среда.

Предишен анализ от офиса на общината разкри почти петкратно увеличение на продължителността на разливите на отпадни води в Лондон миналата година.

Това нарастване на замърсяването с отпадъчни води се дължи на лошо управление от страна на Thames Water, частната комунална компания, отговорна за водоснабдяването и пречистването на отпадъчни води в региона.

На всичкото отгоре компанията е на ръба на колапса: потънала в над 17,5 милиарда евро дългове, грозят я няколко глоби и регулаторни разследвания, свързани с течове, замърсяване на канализацията и плащания на акционерите.

Какъв е планът на Хан за Темза?

„Постигнахме огромен напредък в почистването на въздуха в Лондон, надхвърляйки очакванията. Сега е време да почистим и нашите водни пътища“, каза Хан.

Дали е отишъл твърде далеч или не достатъчно зависи от това кого питате, но няма съмнение, че кметът е превърнал замърсяването на въздуха в основен фокус през осемте си години на поста. През 2021 г. той наложи разширяването на зоната с ултра ниски емисии (ULEZ), успешна мярка за санкциониране на най-замърсяващите превозни средства. Сега в полезрението на е замърсяването на водата.

Какво възнамерява да прави? На първо място се очаква големият проект, по който се работи от години – тунелът Tideway, да започне да функционира. Тази „супер канализация“ на стойност 5,8 милиарда евро трябва да заработи това лято. 25-километровият тунел ще свърже 34 отводнителни канала за дъждовни води и ще насочи канализацията към пречиствателни съоръжения в източен Лондон.

Способен да побере 600 плувни басейна с олимпийски размери с течност, тунелът Tideway е предназначен да намали количеството на отпадните води, изхвърлени в реката.

От своя страна Хан признава, че почистването ще изисква широки междупартийни усилия.

„Кметството не разполага с властта или ресурсите, необходими да поддържаме нашите води. Необходими са само политическа воля и решителност в целия политически спектър, за да се постигне истинска промяна. Ще се ангажирам да обединя компаниите, правителствените агенции и активистите, за да работят заедно по 10-годишен план, за да направят реките на Лондон толкова чисти, че да са безопасни за плуване“, заяви той.

Важно условие за плановете на Кан е дали ще спечели още един мандат на изборите на 2 май. Ако остане на поста си, кметът обеща да инвестира най-малко €34,8 милиона в природата – финансиране на засаждане на дървета и възстановяване на дивата природа, включително връщане на прилепи и водни видри в Темза.

Наистина ли в Темза ще може да се плува след 10 години?

Главният изпълнителен директор на River Action Джеймс Уолъс приветства обещанието на Хан, наричайки го „точното политическо лидерство, необходимо от всички наши избрани лидери“.

„Мащабът на предизвикателството е огромен. Най-малко това ще изисква Thames Water, най-голямата водоснабдителна компания в Европа, да инвестира десетки милиарди в пропускащата си инфраструктура, за да спре изхвърлянето на отпадъци в речната система. Тази екологична касапница доведе до това, че дивата природа изчезва. А като се има предвид, че Thames Water е на седмици от евентуален фалит, възможността Темза да бъде оздравена е много важна“, заяви Уолъс.