19.06.2024

Генади Кондарев: Няма недостиг на средства, за да се осигури сигурен преход

“Няма недостиг на средства, за да се осигури сигурен преход”. Това коментира Генади Кондарев, старши сътрудник за региона на Централна и Източна Европа към E3G – организация, работеща за постигане на безопасно климатично бъдеще. Той взе участие в уебинара „Разширяване на възможностите“, организиран от „Бранд Медия България“, който поставя акцент върху възможностите за европейски финансиране, опита на предприемачи и успешните начини за трансформация на въглищните региони.

Той даде пример с Плана за възстановяване и устойчивост, който залага 136 млрд. евро европейско финансиране само за плавния и сигурен енергиен преход.

“Отделно от това, друго финансиране е заложено във Фонда за справедлив преход, в Модернизационния фонд, в редица европейски програми”, посочи той.

Според Кондарев най-големият приоритет за България трябва да бъде да не се загубят тези средства, които са достъпни.

“Усилията трябва да са насочени към това да се решат проблемите с енергийната бедност и да има подкрепа за тези, които са най-уязвими – енергийно бедните”, добави той.

Кондарев смята, че не се обръща достатъчно внимание на малките и средни предприятия, а в много други европейски държави това са групите, които могат да променят възприятията за енергийния преход.

“Това, с което ще срещнем трудности, е да въведем умни системи за електричество”, прогнозира Генадий Кондарев.

Той призна, че малките и средните предприятия трудно достигат до европейско финансиране – понякога е въпрос на по-добра интеграция, а друг път на повече иновации.

“Обществото възприема Зелената сделка като наливането на пари, които обаче се губят някъде, а не се инвестират в енергийна ефективност”, посочи той.

Според него трябва да се включат инвеститори, които да променят възприятията за загубата на средства и да се осигурят компенсации за работещите в засегнатите райони.

Готови ли сме за прехода?

“Изгубиха доста време от 2020 година досега. Не сме готови за преход”, призна Кристина Лазарова, съосновател и представляващ платформа Brown to Green за преход към нисковъглеродна икономика.

Тя е била в борда на директорите на ТЕЦ “Бобов дол” и Изпълнителен директор на EGGS Ltd., консултантска компания в областта на околната среда.

По думите ѝ е важно да има устойчиво развитие на независимите от въглищата региони. Тя подчерта и нуждата от енергийна стратегия.

“България на всяка цена трябва да има енергийна стратегия. Без нея сме слепи”, категорична е Лазарова.

Според нея са нужни и зелени обществени поръчки, както и трансформация не само в енергийния сектор, но и в регулациите.

25 млрд. евро са предназначени за 96 региона

“25 млрд. евро са предназначени за 96 региона, които доказано са в по-трудна ситуация от останалите по пътя си да станат зелени. България е един от слабо развитите региони, но философията ни е да не допуснем нито един район да изостава”.

Това заяви по време на уебинара Анес Монфре, ръководител на отдела за политиката на сближаване в България, Унгария, Словения в Генерална дирекция “Регионална и градска политика” на Европейската комисия.

По думите ѝ най-проблемният регион в България е Стара Загора, но не липсват трудности и в Перник и Кюстендил.

“Евроондовете са налични, те трябва да финансират негативните последици. В териториалните планове за трите български региона до 2030 година трябва да бъдат разкрити допълнителни 12 000 нови работни места в Стара Загора, 2200 в Кюстендил, за Перник те са 1500”, каза още тя.

Анес Монфре обърна специално внимание на сроковете за публично финансиране:

“България трябва да побърза с проектите, за да не изпусне сроковете. Преминаването към зелена икономика е изключително трудно за страната”, обясни тя.