01.07.2024

Геоинженерството в САЩ може да причини горещи вълни в Европа

Техниките за модифициране на облаци, използвани за охлаждане на климата в Калифорния, в крайна сметка биха могли да изтласкат горещите вълни към Европа, се казва в ново проучване, цитирано от Евронюз.

Ако глобалното затопляне достигне 2C над прединдустриалното до 2050 г., промяната на облаците може значително да затопли почти цяла Европа с изключение на Иберийския полуостров. Изследването показва най-голямо увеличение на градусите в Скандинавия, Централна и Източна Европа.

Авторите на проучването казват, че техните констатации са обезпокоителни, тъй като няма почти никакви разпоредби за този вид местна промяна на климата и последствията може да са трудни за прогнозиране.

„Нашето проучване предоставя първото доказателство, че регионалните климатични интервенции, които днес изглеждат обещаващи за управление на климатичния риск, могат да станат неефективни, тъй като климатът продължава да се променя“, казва Кейт Рике, съавтор на изследването и част от изследователския екип от Институт по океанография в Сан Диего, САЩ.

„Забележително е, че поради сложността на климатичната система, за която нямаме перфектно разбиране, тези интервенции дори биха могли да доведат до увеличаване на риска“, добавя Рике.

Какво е геоинженерство?

Геоинженерството манипулира околната среда, за да се опита да компенсира някои от въздействията на предизвиканото от човека изменение на климата.

То включва изсветляване на морските облаци (MCB), при което малки отразяващи частици се добавят към облаците над океана, за да се увеличи количеството светлина, което отразяват. Малкомащабни експерименти с MCB вече са се случвали в някои части на света, въпреки че са рядкост.

През 2020 г. Австралия стартира финансирана от правителството програма, за да види дали изсветляването на облаците може да смекчи затоплянето, което причинява избелването на коралите в Големия бариерен риф. Експерименти са провеждани и в залива Сан Франциско в Калифорния.

Въпреки че изследването не е достатъчно обширно, то предполага, че регионалното геоинженерство може да бъде възможност в близко бъдеще.

Геоинженерство в един затоплящ се свят

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего са използвали симулации на климата от 2010 г. и прогнози за 2050 г. Като ги сравняват, те успяха да покажат въздействието, което може да има един проект за MCB за охлаждане на западната част на САЩ.

Учените използваха две местоположения в северната част на Тихия океан, едно в умерен район близо до Аляска и друго в субтропичен регион близо до Калифорния – и двете предназначени да намалят риска от екстремни горещини на западния бряг на САЩ.

При настоящите климатични условия екипът установи, че MCB намалява риска от екстремни летни горещини в части от западната част на САЩ с до 55 процента. В същото време драстично спадат валежите както в този регион, така и в други части на света, като например Сахел в Африка.

Авторите на изследването казват, че това ще се случи в резултат на забавянето на Атлантическата меридионална преобръщаща се циркулация (AMOC) – глобално океанско течение, което циркулира водата от север на юг и обратно в дълъг цикъл в Атлантическия океан.

Необходими са повече регулации относно технологиите за климатично инженерство

Изследователите казват, че са необходими повече внимание, управление, насоки и политики за тази технология за изкуствен контрол на климата.

„Все още сме далеч от каквато и да е жизнеспособна глобална реализация на слънчево геоинженерство, но интервенциите в по-малък мащаб могат да станат по-привлекателни със затоплянето на планетата“, казва Джесика Уан, друг член на екипа зад проучването.

Според нея констатациите показват какво може да се случи „при най-лошия сценарий“ с подход, който работи първоначално, но се проваля поради климатичните условия в бъдеще.

„Необходима е повече работа, за да се характеризират тези най-лоши сценарии, за да можем да бъдем проактивни, вместо да реагираме на последствията“, смята Уан.