15.03.2024

Германия е на път да постигне целите си за 2030 г.

Германската федерална агенция по околна среда (UBA) потвърди предварителните прогнози, че парниковите емисии на най-голямата икономика в Европа са намалели с около 10% на годишна база през 2023 г., поставяйки страната на път да изпълни целите си за климата до 2030 г., съобщава Reuters.

Емисиите на въглероден диоксид са паднали до 673 милиона тона, най-големият спад от обединението на Германия, съобщи агенцията в петък, потвърждавайки предварителните данни, публикувани от базирания в Берлин мозъчен тръст Agora Energiewende през януари.

Германия има за цел да намали своите парникови емисии с 65% до 2030 г. в сравнение с 1990 г., което е стъпка към въглеродно неутрално ниво до 2045 г. В момента те са около 46%.

Германия е на път – за първи път. Ако продължим така, ще постигнем нашите климатични цели за 2030 г.”, каза в изявление министърът на климата и икономиката Робърт Хабек.

От агенцията посочват, че спадът в производството на енергоемки индустрии, заедно с увеличаването на производството на енергия от възобновяеми източници, са допринесли за спада на емисиите.

Секторите на транспорта и строителството не успяха да постигнат целите си за емисии през миналата година, рискувайки целите за 2030 г. Трябва да бъдат предприети допълнителни мерки за декарбонизиране на секторите”, казват от министерството.

130 мерки в различни сектори

Политиките на правителството, които включват 130 мерки в различни сектори, ще намалят около 80% от излишните емисии на CO2. Ускорените цели на Германия за възобновяема енергия се очаква да окажат натиск върху всички нива на индустрията и правителството.

Новите закони увеличиха вятърните инсталации, отварят нов раздел и разпределението на нови проекти. Разработчиците обаче казват, че забавянето на разрешителните за транспорт може да застраши националните цели. Миналата година една трета от всички вятърни проекти са изостанали от графика поради забавяне на транспорта, според оценки на Германската федерална асоциация за вятърна енергия (BWE).

Забавянето на осигуряването на разрешителни за транспорт може да застраши целите на Германия. Закъсненията при издаването на разрешителни за транспорт са важни, тъй като разработчиците се нуждаят от известна гъвкавост, докато проектите се доближат до строителството, за да съгласуват доставката на компоненти и наема на кранове.

Германия има за цел да удвои капацитета на вятърната енергия на сушата до 115 GW до 2030 г. като част от план за прекратяване на зависимостта си от руски петрол и газ. За да се постигне тази цел, инсталациите на вятърна енергия трябва да се утроят до пет – шест турбини на ден”, казва говорител на комуналната компания RWE пред Reuters.