03.04.2024

Германия затвори 15 въглищни електроцентрали

Германия затвори 15 въглищни електроцентрали по Великден, за да гарантира, че страната ще изпълни целите си за климатична неутралност, предава Euractiv. Министърът на икономиката на страната Робърт Хабек заяви, че централите не са били нито необходими, нито икономични.

Германия се стреми постепенно да спре своите електроцентрали, работещи с въглища, до 2030 г. Въпреки това, поради енергийната криза в резултат от войната в Украйна, 15 електроцентрали бяха оставени временно в мрежата, за да се борят с нарастващите цени на енергията. Тъй като оттогава цените се възстановиха, Германия реши да ги затвори.

Няколко захранвани с въглища електроцентрали, които все още бяха включени в мрежата като предпазна мярка през последните две години, сега са излишни и могат да бъдат извадени от експлоатация завинаги“, обясни Хабек.

Въпреки че инфлацията в Германия достигна 40-годишен рекорд през 2022 г. поради високите цени на енергията, оттогава тя се възстанови и падна през март до най-ниското си ниво от юни 2021 г., разкри ново проучване, публикувано в началото на тази седмица.

Цените на електроенергията и газа са паднали значително, докато разширяването на възобновяемите енергийни източници означава, че по-голямата част от електроенергията сега идва от чисти, щадящи климата източници“, каза още Хабек.

В неделя седем от 15-те електроцентрали, захранвани с въглища, с общ капацитет от около 3,1 гигавата, вече бяха извадени от мрежата в минната зона Рейн и в Бранденбург.

В понеделник германското министерство на икономиката обяви спирането на други осем допълнителни електроцентрали, работещи с въглища, с общ капацитет от 1,3 гигавата.

Енергийният дял от електроцентрали, работещи с въглища, вече отбеляза значителен спад през 2023 г., спадайки до 26,1%, спрямо 33,2% през 2022 г. Въпреки това въглищата все още са вторият най-важен енергиен източник в Германия за производство на електроенергия.