04.07.2024

Германска компания подписа сделка за китайски вятърни турбини

Компанията за възобновяеми енергийни източници Luxcara сключи договор, според който 16 китайски вятърни турбини ще бъдат инсталирани в Германия за първи път, което допълнително подклажда опасенията на индустрията на ЕС, че ще бъде изпреварена от конкуренцията от чужбина, пише Euractiv.

Китайските компании – за които се твърди, че произвеждат значително по-евтини турбини – си проправят път към европейския пазар през последните години. Множество големи държави от ЕС, включително Франция, днес са дом на вятърни турбини, произведени в Китай. Германия, най-големият вятърен пазар в Европа, досега избягваше китайските производители.

На 2 юли Luxcara, немска компания за възобновяеми енергийни източници, базирана в Хамбург, обяви, че е сключила сделка – известна като „споразумение за предпочитан доставчик“ – с китайската електроцентрала Mingyang за 16 офшорни вятърни турбини, които ще бъдат построени в Северно море до 2028 г.

Големите турбини с диаметър на ротора 260 метра и капацитет от 18,5 MW всяка ще бъдат инсталирани близо до остров Боркум в Северно море до 2028 г.

Съобщението на Luxcara идва три месеца след като бе одобрен Законът за индустрии с нулеви емисии, който има за цел да защити дела на ЕС в ключови индустрии с чисти технологии като вятърна и слънчева енергия.

Реакции

„С този проект Китай получава достъп до критична инфраструктура в Германия. Европейската верига за доставки би била готова да достави вятърните турбини за този проект“, заяви говорител на WindEurope, лобистката група на индустрията в Брюксел.

Един от най-очакваните инструменти от европейската вятърна индустрия ще бъдат критериите за киберсигурност – отваряне на врата за забрана на китайски турбини от ЕС от съображения за национална сигурност, подобно на третирането на телекомуникационния гигант Huawei.

От Luxcara казват, че е извършена дължимата проверка и проектът е съобразен с таксономията на ЕС и киберсигурността, подкрепени от независими експерти от международните консултанти DNV и KPMG.

„Управлението, експлоатацията и контролът на вятърния парк ще остане изцяло в ръцете на независима немска компания. Някои части ще се произвеждат в Европа“, добавят от Luxcara.

„Германия и Европейският съюз трябва да обмислят дали виждат вятърната енергия като стратегически сектор, преди да е станало твърде късно“, контрират от WindEurope.

„Не трябва да позволяваме големите промишлени проекти да се използват за подхранване на китайската конкуренция, вместо за изграждане на собствената индустрия на Европа. Такава икономическа политика е наивна, защото в момента Китай подготвя деиндустриализацията на Европа“, каза Майкъл Блос, зелен евродепутат от Германия.

Ветроенергийната индустрия на ЕС многократно се е опитвала да обедини страните от ЕС зад своята кауза, което в крайна сметка доведе до подписването на подкрепяща „Харта за вятъра на ЕС“ от 26 министри на енергетиката в края на 2023 г.

След това те одобриха ангажимент за активно наблюдение и, ако е оправдано, обмисляне на мерки за справяне с възможни нелоялни търговски практики на международния пазар за продукти, свързани с вятъра.