30.03.2024

Глобалното затопляне пречи и на измерването на времето

През следващите няколко години Земята ще загуби една секунда време. И това ще се случи заради климатичните промени, предизвикани от хората, предава Евронюз. За първи път в историята може да се наложи изваждането на секунда, тъй като планетата се върти малко по-бързо от преди.

Тази „излишна“ секунда е наречена “отрицателна високосна секунда” и се очаква да бъде прескочена около 2029 г., се казва в проучване в списание Nature. Без глобалното затопляне обаче тази промяна на времето вероятно щеше да се случи три години по-рано през 2026 г.

Ситуацията е безпрецедентна“, каза водещият автор на изследването Дънкан Агню, геофизик в Института по океанография Скрипс към Калифорнийския университет в Сан Диего. “Промяната във въртенето на Земята не е толкова голяма, за да доведе до някаква катастрофа или катаклизъм. И все пак тази промяна е забележителна. Това е още една индикация, че се намираме в много необичайно време“, добавя той.

Как глобалното затопляне влияе върху отчитането на времето?

Отрицателната високосна секунда трябваше да бъде извадена по-рано, ако не беше глобалното затопляне, се казва в проучването.

Земята се ускорява, защото нейното ядро действа по непредвидими начини, с вихри и потоци, които варират. Всъщност ядрото предизвиква ускоряване от около 50 години, но бързото топене на ледените шапки на полюсите от 1990 г. маскира този ефект“, казва Агню.

Топенето на леда на двата полюса на Земята поради изменението на климата леко забавя въртенето на планетата. Произтичащата от това явление разтопена ледникова вода повишава морското равнище, а ефектът е преместването на масата на планетата към екватора.

Това забавя въртенето на Земята – подобно на забавяне на въртящ се кънкьор, когато протяга ръце настрани“, обяснява Агню.

Според неговите изчисления без ефекта от топенето на леда, Земята щеше има нужда от отрицателната високосна секунда през 2026 г. вместо през 2029 г.

Как измерваме времето?

Глобалното отчитане на времето се получава чрез сложна система, която включва физика, глобална енергийна политика, изменение на климата, технология и два вида време. Земята се върти около 24 часа, но ключовата дума е около.

В продължение на хиляди години Земята като цяло се забавя, като скоростта варира от време на време. Забавянето се дължи най-вече на ефекта на приливите и отливите, които са причинени от привличането на Луната“, казва Агню.

Всичко обаче се промени, когато атомните часовници бяха приети като официален стандарт за време преди повече от 55 години.

Това установи две версии на времето – астрономическа и атомна – и те не съвпадаха. Астрономическото време изоставаше от атомното време с 2,5 милисекунди всеки ден. Това означаваше, че атомният часовник щеше да посочи, че е полунощ, а за Земята беше полунощ част от секундата по-късно“, обяснява Агню.

Тези всекидневни части от секунди се събират до цели секунди на всеки няколко години.

От 1972 г. астрономите решават да добавят „високосна секунда“ през юни или декември за астрономическо време, за да наваксат атомното време, наречено координирано универсално време или UTC. Вместо 11:59 и 59 секунди, които се обръщат към полунощ, ще има още една секунда в 11:59 и 60 секунди.

В сегашната ситуация обаче вместо да се добави отрицателна високосна секунда, ще премине от 11:59 и 58 секунди директно към полунощ, пропускайки 11:59:59.

Необходими ли са тези малки корекции на времето?

Десетилетия наред астрономите поддържаха универсалното и астрономическото време заедно с тези удобни малки високосни секунди.

Но операторите на компютърни системи казват, че тези добавки не са лесни за цялата прецизна технология, на която светът сега разчита. През 2012 г. някои компютърни системи се справиха неправилно с високосната секунда, причинявайки проблеми на Reddit, Linux, Qantas Airlines и други, казват експерти.

Тогава каква е необходимостта от тази корекция във времето, когато причинява толкова много проблеми? Например сателитната система на Русия разчита на астрономическо време, така че премахването на високосните секунди ще им създаде проблеми“, смята Агню.

През 2022 г. световните астрономи решиха, че от 2030 г. ще променят стандартите за вмъкване или изтриване на високосна секунда. Технологични компании като Google и Amazon пък едностранно въведоха свои собствени решения за проблема с високосната секунда, като постепенно добавяха части от секундата за цял ден.