11.06.2024

Големите световни икономики искат да спрат новото частно финансиране на въглищни проекти

Някои от големите световни икономики искат да финализират план преди тазгодишната среща на върха на ООН за климата за спиране на новото финансиране от частния сектор за въглищни проекти, казаха пред Ройтерс пет източника, които са пряко запознати с въпроса.

Ако бъде одобрено, проектопредложението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ще бъде първият ход на многостранна институция за ограничаване на финансирането за въглища, една от най-големите причини за изменението на климата, която произвежда повече емисии на въглероден диоксид, отколкото нефт или газ, когато се изгарят за енергия.

„Златен стандарт“

Проектопланът, който има за цел да установи политика на “златен стандарт” за начина, по който финансовите институции подхождат към въглищата, инструктира инвеститорите, банките и застрахователите да спрат новото финансиране на съществуващи или планирани въглищни проекти и да прекратят финансирането на компании, изграждащи въглищна инфраструктура.

Според плана финансовите институции ще финансират преждевременното спиране на въглищните централи, вместо да се откажат от тези активи. А ранното затваряне на съоръжения, захранвани с въглища, трябва да бъде съчетано с финансиране за чиста енергия, за да се замени изгубеният капацитет за въглища.

Кредитирането и поемането на заеми от търговските банки за въгледобивната индустрия възлиза на 470 милиарда долара между януари 2021 г. и декември 2023 г., се казва в доклад на неправителствената организация Urgewald, публикуван миналия месец.

Страните от ОИСР – чиито 38 членки включват повечето от най-големите пазарно фокусирани демокрации в света – подготвят отзиви за предложението, което трябва да бъде пуснато за обществено обсъждане преди официалното му приемане на срещата на върха на ООН за климата COP29 в Азербайджан през ноември.

Политиката на ОИСР ще бъде необвързваща, но ще има за цел да установи международен стандарт, използван от бордовете на компаниите и акционерите.

Предишни насоки на ОИСР – например относно детския труд – са приети от някои мултинационални компании, определяйки стандарт за работа със страни, в които не съществуват официални закони за детския труд.

Франция, Съединените щати, Великобритания, Канада и Европейският съюз са сред поддръжниците на предложението, част от инициативата „Ускорител на прехода от въглища“, замислена от Франция на миналогодишната среща на върха за климата COP28.

Този проект, който също се фокусира върху намаляване на цената на капитала за инвестиции в чиста енергия, беше подкрепен от зависещи от въглищата нововъзникващи икономики, включително Индонезия и Виетнам – и двете от които са сключили многомилиардни сделки, за да намалят зависимостта си от въглища.

Най-големият отпор на предложението на ОИСР идва от Япония. Страната е третият по големина вносител на въглища в света и получава повече от една четвърт от енергията си от въглища.

От японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността все още няма официална позиция по казуса.

Някои от източниците казаха, че предложението все още може да бъде смекчено, потенциално за спиране на проектното финансиране, но не и за общите корпоративни заеми, или може да е насочено към инвестиции в електроцентрали, а не към цялата въглищна инфраструктура.

Лидерите на страните от Г-7 – сред които Франция, САЩ и Япония – се очаква да обсъдят усилията си за постепенно премахване на въглищата на среща на върха в Италия. Два източника казаха, че резултатът от срещата на върха на Г-7 може да повлияе на целите на ОИСР.