16.03.2024

Големият бариерен риф е засегнат от масово избелване на корали

Големият бариерен риф в Австралия е засегнат от масово избелване на корали. Австралийският институт по морски науки (AIMS) и администрацията на морския парк на Големия бариерен риф заявиха в петък, че са открили широко разпространени щети в обекта на световното наследство на ЮНЕСКО, съобщава euronews.com.

Въздушни проучвания, проведени от двете власти в две трети от морския парк, потвърдиха, че в Големия бариерен риф се разгръща широко разпространено събитие за избелване на корали. Това е петият път за осем години, когато учените виждат големи щети на рифа.

Резултатите са в съответствие с това, което видяхме с над средните температури на морската повърхност в морския парк за продължителен период от време“, казва главният учен на Reef Authority д-р Роджър Бидън. “Въздушните проучвания на рифа разкриха преобладаващо плитководно избелване на коралите на повечето изследвани рифове.“

Глобален модел на екстремни горещини, причинени от изменението на климата

Събитията с масово избелване са природен феномен, казва AIMS, причинен от затоплянето на океана вследствие на изменението на климата. Избелването се получава, когато стрес като екстремна топлина кара коралите да изхвърлят водораслите вън от тях, които ги поддържат с хранителни вещества и им придават цвета.

Предишни събития са се случвали през 1998, 2002, 2016, 2017, 2020 и 2022 г. Преди това няма доказателства за такова широко разпространено избелване в 500-годишния коралов рекорд на Големия бариерен риф.

Масовото избелване следва подобни доклади от рифове по целия свят през последните 12 месеца. Изменението на климата засили ефекта от условията на Ел Ниньо в Тихия океан, предизвиквайки рекордно високи температури на морската повърхност.

Програмата за наблюдение на коралови рифове на правителството на САЩ предупреди, че планетата се насочва към своя четвърти глобален масов ефект на избелване, при който всички рифове в Атлантическия, Тихия и потенциално Индийския океан могат да избелеят.

През последното лято в северното полукълбо имаше рекорден топлинен стрес в Карибите и източния Пасифик, причинявайки силно и широко разпространено избелване на коралите“, казва директорът на изследователската програма на AIMS д-р Дейвид Уахенфелд. “Това масово избелване на корали на Големия бариерен риф е част от глобален модел на екстремни горещини, причинени от изменението на климата”.

Какво означава това масово избелване за Големия бариерен риф?

Големият бариерен риф е най-голямата коралова система в света, простираща се на повече от 2300 км през 320 рифа край североизточното крайбрежие на Австралия.

Тъй като екосистемата на Големия бариерен риф е толкова голяма, колкото Италия, топлинният стрес в нея не е еднакъв“, казва д-р Нийл Кантин, старши научен сътрудник за AIMS. В резултат на това виждаме разлики между рифовете по отношение на броя на коралите, които са напълно бели.

Избелването е реакция на стрес, от която коралите могат да се възстановят – в зависимост от продължителността и интензивността на топлинния стрес. Но това ги прави по-уязвими към болести и продължителната или силна топлина може да доведе до смъртта на коралите.

Д-р Кантин казва, че проучванията от въздуха и във водата ще продължат да документират степента, дълбочината и тежестта на избелването на коралите в Големия бариерен риф.

Докато проучванията от въздуха и във водата не бъдат завършени и данните не бъдат анализирани, не можем да предвидим потенциалните въздействия, които ще последват тазгодишното събитие за масово избелване.“