14.03.2024

Голямата задача на COP29: Да се изградят мостове между Севера и Юга, за да се поддържа 1,5C в обсега

Правителствата, които поемат властта след избори в цял свят тази година, ще бъдат длъжни да спазват същите климатични ангажименти, които техните предшественици вече са поели. Това предупреждение отправи президентът на тазгодишната среща на върха на ООН за климата COP29 Мухтар Бабаев.

Конференцията ще се проведе в Азербайджан през ноември в края на решаваща година, в която по-голямата част от световното население – от Обединеното кралство, ЕС и САЩ до Индия и Русия – ще се отправи към урните.

Например президентските избори в САЩ, ожесточена битка, в която климатичната криза се очаква да бъде ключов фактор, ще се проведат на 5 ноември. COP29 ще се състои броени дни по-късно, от 11 до 22 ноември, в азербайджанската столица Баку.

Нови администрации – стари проблеми

Дори ако бъдат сформирани нови администрации, те ще бъдат изправени пред същата необходимост да намалят емисиите на парникови газове и да се справят с глобалното затопляне. Не мисля, че каквито и да било избори ще променят политиката на която и да е страна за придвижване напред към консолидирането на въпросите за климата. Ето защо нашата цел е да използваме всеки шанс, всяка комуникация с държавите, за да придвижим този процес към положителни резултати“, казва Бабаев пред Гардиън в първото си голямо интервю от назначаването му през януари.

Бъдещите правителства от какъвто и да е спектър все пак ще трябва да се справят с реалността на климатичната криза, а азербайджанското председателство ще държи ангажиментите да се спазват. Мисля, че всички страни ще следват задълженията си и ние ще вървим в тази посока. Оптимист съм. Ще направим всичко възможно и ще дадем всичко от себе си, за да гарантираме, че всички страни се движат в тази посока“, казва още Бабаев.

Отбелязвайки, че избори ще се провеждат в много страни, той отказа да посочи конкретна държава, но призна, че изборите в САЩ са „много интересен процес“.

До края на тази година ще работим със сегашното управление. И мисля, че имаме много добър шанс да поканим всички участници в Баку, за да обсъдим дневния ред. Работим с настоящата администрация на САЩ, за да разработим най-малко дневния ред за съвместната ни работа. Все пак ние се стремим да постигнем целите заедно“, обясни Бабаев.

От изкопаеми горива към зелена икономика

Азербайджан е производител на петрол от 1840 г. и е един от най-големите доставчици на изкопаеми горива в света. Петролът и газът представляват 92% от износа на страната, според данни на САЩ, и около две трети от държавния бюджет. На всичкото отгоре азиатската държава планира да увеличи добива си на газ с една трета през следващото десетилетие.

Бабаев обаче настоява, че правителството се придвижва към декарбонизация на икономиката, като стимулира възобновяемата енергия и търси преход от изкопаеми горива.

Очакваше се производството на петрол да намалее, но производството на газ ще трябва да се увеличи, за да отговори на изискванията на ЕС. След войната в Украйна блокът се опита да намери алтернативни доставки на газ, за да замени тези, които получаваше от Русия. Така ние трябва да доставяме газ на европейския пазар поради голямо искане от страна на ЕС. Вече сме приели програма за доставка на повече газ. Но планът е да инвестираме всички тези приходи или поне да обмислим как е възможно да инвестираме тези приходи, за да трансформираме икономиката в зелена посока“, обясни Бабаев.

Той също така подчерта усилията на страната за декарбонизация с цел преминаване от 98% изкопаеми горива в нейния енергиен микс към 30% възобновяеми източници до 2030 г.

Азербайджан е лидерът в региона по инвестиции в алтернативна енергия. Това е намерението ни – да обърнем ъгъла на нашата икономика към зелени посоки. Вече много програми са приети от нашето правителство в преследване на тази програма за зелен растеж“, казва Бабаев.

Азербайджан вече проучва създаването на офшорни вятърни източници в Каспийско море и работи по планове за износ на зелена енергия под Черно море към Унгария и Румъния.

Големите задачи на COP29

Провеждането на срещата на върха COP29 в страна, зависима от изкопаеми горива, се приема с противоречиви реакции. Всъщност Азербайджан беше късният избор за домакин. На COP28, където беше взето решението, Русия наложи вето на потенциални предложения от източноевропейски държави за домакинство, но реши да не пречи на евентуалната кандидатура на Азербайджан.

Бабаев не пропусна да благодари за подкрепата от Армения, страна, с която Азербайджан е в конфликт за спорна територия от преди разпадането на Съветския съюз до предаването на отцепническия регион Нагорни Карабах след военна офанзива под контрола на Баку миналия септември.

Азербайджан може да играе ролята на мост между глобалния Север и Юг и между Изтока и Запада. Това ще бъде подпомогнато от официалното приемане на системата на „тройка“ от ООН, при която предишните домакини (Обединените арабски емирства) и домакините на COP30 (Бразилия) ще координират работата си по преговорите“, смята президентът на COP29.

На конференцията един от ключовите въпроси вероятно ще бъде финансирането на борбата с изменението на климата, тъй като бедните страни се борят да намерят необходимите средства, за да инвестират в чиста енергия и да се откажат от изкопаемите горива.

Бабаев призова частния сектор да увеличи финансирането за зелен преход в развиващия се свят.

Нашата задача е да поканим колкото е възможно повече представители на частния сектор да финансират борбата с климатичната криза. Всъщност това е много добър източник за нови инициативи, нови формати, нови механизми за финансиране“, казва той.

COP29 ще се проведе в края на годината, която се очаква да бъде поредна с рекордни температури по света. Миналият месец отбеляза първия път, когато средните глобални температури за цяла предходна календарна година надхвърлиха жизненоважния праг от 1,5C над прединдустриалните нива.

Бабаев настоя, че целта 1,5C все още трябва да бъде централен фокус на Рамковата конвенция на ООН за разговорите по изменението на климата.

Трябва да консолидираме усилията си за прага от 1,5C. Не съм песимист по този въпрос. Трябва да продължим към целта и изпълнението на програмата за намаляване на глобалните емисии. Ако започнем действието, започнем да изпълняваме договореностите, сключени в предишните конференции COP, имаме шанс. Ще направим най – доброто”, обеща Мухтар Бабаев.