22.06.2024

Горещата вълна е сериозен риск за спортистите на Олимпийските игри в Париж

Европа е в ранна гореща вълна и нарастват опасенията какво ще бъде времето в Париж по време на предстоящите Олимпийски игри. Събитието, което започва на 24 юли, може да се превърне в най-горещите Игри в историята, създавайки рискове за спортистите.

Нов доклад, озаглавен “Огнени пръстени: Рискове от топлина на Олимпийските игри в Париж през 2024 г.”, описва температурите от 34C на Игрите в Токио през 2021 г. като „прозорец към тревожна, ескалираща норма за летните олимпийски игри“, пише euronews.com.

„Състезателите повръщаха и припадаха на финалната линия, инвалидни колички бяха разгърнати, за да отнесат спортистите далеч от напечените от слънцето арени, а страхът от смърт на корта дори беше повдигнат по средата на мача от поставения под номер 2 на Игрите в Токио тенисист Даниил Медведев“, се посочва в доклада.

Населението на Париж е най-застрашено от смърт от горещи вълни

През 2003 г. през юли и август – същият период, през който ще се проведат Олимпийските игри през 2024 г. – рекордна гореща вълна причини над 14 000 смъртни случая във Франция.

Според скорошен доклад в Lancet, населението на Париж е най-застрашено от смърт от горещи вълни, отколкото всяка друга столица в Европа.

През май френската метеорологична служба Météo France прогнозира по-високи от нормалните температури за юни до август в цялата страна и особено горещи и сухи условия по крайбрежието на Средиземно море, където ще се проведат някои олимпийски събития.

В края на май Франция усети високи температури, като Биариц на югозапад достигна 30C. Имаше и силни градушки, които продължиха през юни.

В цяла Европа горещите вълни връхлетяха по-рано от всякога тази година, като Гърция, Кипър, Турция и Италия вече бяха засегнати от екстремни горещини, като на някои места се наблюдават температури с 10C над средните за сезона.

Рискът, който горещите вълни представляват за спортистите

Тъй като температурите се повишават, телата на спортистите са подложени на нарастващ натиск. Топлината и влажността правят по-трудно за състезателите да регулират основната си телесна температура. Това намалява физическото представяне, особено при спортове за издръжливост. За тези, които се състезават навън по време на гореща вълна, съществува повишен риск от слънчево изгаряне, топлинно изтощение и топлинни крампи.

Тъй като Игрите в Париж се стремят да бъдат „най-зелените в олимпийската история“, служителите избраха да използват естествени системи, за да гарантират, че вътрешните температури са поне с 6C по-ниски от външните. Това включва също планиране на събития в по-хладни часове на деня и гарантиране, че залите на закрито са построени с оглед на изменението на климата.

Няколко сгради, включително Athletes’ Village, специално построен комплекс в северните предградия на Париж, няма да бъдат оборудвани с климатик. Вместо това дизайнерите са инсталирали геотермална система за охлаждане. Тя (68 процента от която е възобновяема) ще осигури както отопление, така и охлаждане за настаняване, офиси и жилища, които ще бъдат построени за игрите.

Това ще работи заедно с други мерки, включително соларни филми, високопроизводителна дограма и цялостния дизайн на селото. Ако това се окаже недостатъчно, на спортистите ще бъдат предоставени резервни решения, като например фенове. С тези системи, дори ако навън е 39C, организаторите казват, че могат да постигнат целта си за вътрешна температура от 23 до 26C.

За някои делегации обаче това не е достатъчно и за да запазят конкурентно предимство, отбори като Гърция и Австралия предложиха да донесат свои собствени преносими климатици.