22.06.2024

Горещите вълни връхлитат Южна Европа по-рано от всякога

Горещите вълни в Кипър и Гърция причиниха смъртта на множество хора, а Турция се бори с горски пожари, тъй като температурите скочиха над 40C, предава Евронюз. В части от Южна Европа бяха регистрирани рекордни температури, причинени от нахлулия топъл въздух от Северна Африка.

На много места бяха издадени предупреждения, тъй като жегата доведе до смъртоносни последици. На някои места бяха затворени училища и туристически атракции. Метеоролозите предупреждават, че това може да е предвестник на екстремното време, което предстои това лято.

Горещите вълни в Гърция се превръщат в смъртоносни за туристите

Първата гореща вълна за лятото в Гърция затвори древния Акропол за туристи. Училищната дейност също беше преустановена, а в цяла Атина бяха разположени временни медицински пунктове.

Според метеоролозите този период от високи горещини „ще остане в историята“ и може да е знак за климатичните събития, които предстоят това лято в страната.

Най-малко петима туристи, включително британският телевизионен доктор Майкъл Мозли, са починали в Гърция през последните няколко седмици. Изчезнал американски турист бе намерен мъртъв на плажа на малък остров западно от Корфу. Останките на нидерландски турист бяха открити на източния гръцки остров Самос. Това са само последните от поредица случаи, при които посетители изчезнаха или се разболяха, след като тръгнаха на походи в силните жеги.

Температурите скочиха над 40C в части от страната през този месец, като в Крит живакът достигна 44,5C, а на полуостров Пелопонес 43,9C. В Атина температурата достигна 42C, заради което бяха издадени здравни предупреждения.

Най-дългата гореща вълна в Гърция беше регистрирана миналата година през юли, когато високите температури продължиха 16 дни. Тогава Акрополът отново беше принуден да затвори врати за туристи през този период на безпрецедентна екстремна жега.

Според някои експерти горещите вълни в страната започват все по-рано. Метеорологът Панос Янопулос каза пред гръцкия държавен телевизионен канал ERT, че през ХХ век никога не е имало гореща вълна преди 19 юни.

„През настоящия век имаше няколко горещи вълни, но нито една от тях не беше стартирала преди 15 юни“, добавя той.

Кипър също страда от жегата

Едноседмична гореща вълна връхлетя и Кипър, като здравните власти съобщиха, че двама възрастни са починали от топлинен удар. Най-малко още трима възрастни пациенти са в тежко състояние и болниците се занимават с много случаи на топлинно изтощение, според съобщения в местните медии.

Страната издаде първата си червена тревога за сезона в края на миналата седмица, тъй като в някои райони температурите достигнаха 45C – с над 10 над средната за това време на годината, поставяйки рекорд за най-горещ ден през юни. Тежката и умерена работа на открито беше спряна и от Инспекцията по труда заради горещините.

Часовете бяха съкратени за малки деца след критики за липсата на охладителни системи в училищата. Две общности в района на Пафос бяха евакуирани миналата седмица, когато горски пожар застраши домовете им. В гасенето са участвали самолети от Гърция и Йордания.

Екстремни температури и пожари в Турция

Температурите в Турция миналата седмица бяха с около 8 до 12C по-високи от средните за сезона. В много градове максималните температури достигнаха 40 градуса и повече. В Истанбул бяха издадени предупреждения за уязвими групи като възрастни хора, болни, бременни жени и деца срещу продължително излагане на слънце. Високите нива на влажност само утежняват ситуацията. Горските пожари също предизвикват загриженост през цялото горещо време, като пожарникарите се борят да ги държат под контрол с помощта на самолети, хеликоптери и други машини.

Защо е толкова горещо в Югоизточна Европа?

Ветровете, носещи топлина и прах в източното Средиземноморие от Северна Африка, стоят зад тази необичайно гореща вълна в началото на юни. Анализ на организацията с нестопанска цел Climate Central твърди, че екстремните горещини са пет пъти по-вероятни от изменението на климата, като най-малко 290 милиона души страдат в необичайно горещи условия.