12.06.2024

Готов ли е ЕС за предстоящите предизвикателства за предпазването на здравето на животните?

Предвижда се световното население да достигне близо 10 милиарда до 2050 г. За да отговори на това нарастващо търсене, производството на животински протеин трябва да се увеличи като цяло с приблизително 20% през следващите две десетилетия. На фона на сложния пейзаж от геополитическо напрежение и икономически предизвикателства, пред които е изправен светът, осигуряването на хранителни доставки за бъдещето ще трябва да възприеме подход One Health – концепция, която е призната от повече от век, и гласи че здравето на животните, хората и околната среда са неразривно свързани с опазването на общественото здраве.

Това пише в Euractiv Джейми Бранън, изпълнителен вицепрезидент на глобалната компания за здравето на животните Zoetis.

Сътрудничество за прогрес

Световната организация за здравеопазване на животните (WOAH), една от първите инициативи за изследване на One Health, отпразнува стогодишнината си миналата седмица с конференция, подчертаваща нейният подход към сътрудничество, иновации и напредък. Конгресът също така улесни важни дискусии за това как индустрията за здраве на животните може да се подготви за бъдещето. WOAH е основана през 1924 г., когато 28 нации се обединяват, за да разберат по-добре и контролират международното огнище на чума по говедата. Това сътрудничество е движещата сила зад научните открития, които в крайна сметка помагат болестта да бъде изкоренена в световен мащаб. Това ниво на сътрудничество и солидарност е от съществено значение за справяне и с предстоящите предизвикателства.

Намаляване на въздействието върху околната среда

По-голямото сътрудничество в целия ЕС и в световен мащаб може да задвижи и проправи необходимите пътища за борба с въздействието на изменението на климата върху продоволствената сигурност. Инициативите, които свързват публичния и частния сектор, са важни за подпомагане на трансформацията на хранителните системи. В един такъв проект в Съединените щати Zoetis си партнира с Dairy Management Incorporated (DMI) и екипа за моделиране на Ruminant Farm Systems (RuFaS), за да подобри модела на RuFaS за емисии във фермата. В проекта Zoetis предоставя здравни и генетични данни за животните и изследователска експертиза за по-добро разбиране и намаляване на въглеродните отпечатъци на млечните ферми, с цел подобряване на ефективността и въздействието върху околната среда на производството на мляко.

Напредък в здравеопазването на животните в развиващите се пазари

Дребните селски общности в развиващите се региони играят съществена роля за постигане на продоволствена сигурност и сътрудничеството за подобряване на здравето на животните в тези райони е от решаващо значение. В Африка на юг от Сахара, един от най-бързо развиващите се региони в света, инициативата Африканска животновъдна продуктивност и напредък в здравето (A.L.P.H.A.), съфинансирана от Zoetis и Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, работи за увеличаване на достъпа до разширено портфолио от ветеринарни продукти и услуги, включително диагностика и подобряване на мащаба на мрежите за доставка. Инициативата се фокусира върху устойчиви пътища за производство на протеини в едър рогат добитък, птици и аквакултури в Етиопия, Нигерия, Танзания и Уганда, Кения, Кот д’Ивоар и други пазари в Западна, Източна и Централна Субсахарска Африка.

Справяне с предизвикателствата на ветеринарната работна сила

Ветеринарните специалисти са в челните редици на изхранването на гладния свят. Тяхната работа, като се грижат за животните, допринася за безопасно и изобилно снабдяване с храна и защитава общественото здраве. Това може да бъде дълбоко удовлетворяваща професия с възнаграждаващи връзки и въздействие, но също така може да бъде невероятно взискателна, включително изискваща дълги часове, емоционално напрежение и финансово бреме, което може да доведе до пренатоварване. Чрез сътрудничество с индустриални асоциации, Федерацията на европейските ветеринарни лекари, Федерацията на европейските ветеринарни лекари за домашни животни и IVSA създадоха нов център за психично благополучие, включващ съвместно разработен всеобхватен набор от инструменти в подкрепа на ветеринарните работници за насърчаване на психичното благополучие и разнообразие, справедливост и включване. Инструментариумът се поддържа от Zoetis.

Поддържащи рамки, които позволяват иновации и адаптивност

Не може да има обществена или политическа стабилност без продоволствена сигурност и чрез подобряване на здравето на животните и защита от болести. Ако последните години ни научиха на нещо, то е, че промяната е единствената константа и политиците и играчите в индустрията трябва да са готови да се адаптират.

Фокусът върху предлагането на храни се засили през последните години. Протестите на фермерите в Европа разкриха колко е важно да се създават политики, насочени към проблемите на околната среда, като същевременно се гарантира икономическа стабилност и поминък на фермерите, за да произвеждат храна. Войната в Украйна и пандемията от COVID-19 увеличиха опасенията относно способността да се осигури наличността на храна на стабилна цена. Междувременно инфлацията расте.

Сега е по-важно от всякога да си сътрудничим за създаване на дългосрочни решения за хранителна сигурност. Хранителните системи винаги са били предразположени към смущения през цялата история и в тази важна политическа година на избори в ЕС, Обединеното кралство и САЩ е от решаващо значение да подкрепяме политики, които насърчават иновациите и позволяват разработването на необходимите решения.