10.06.2024

Гробищата на Валенсия ще се превърнат в най-голямата градска слънчева ферма в страната

Испанският град Валенсия започва да използва своите гробища за генериране на възобновяема енергия, предава Евронюз. Градската управа има за цел да инсталира хиляди слънчеви панели в гробищата около града.

Проектът е наречен RIP – което означава Requiem in Power – и стартира този месец с първите инсталирани фотоволтаични панели.

Градът възнамерява амбициозната инициатива да се превърне в най-голямата градска соларна ферма в Испания.

Европейска зелена столица за 2024 г.

Град Валенсия планира да инсталира 6658 слънчеви панела в местните гробища. Около 810 вече са положени в три гробищни парка – Grau, Campanar и Benimàmet. Те ще генерират общо захранване от повече от 440 000 киловата годишно. Това ще доведе и до над 140 тона годишно спестяване на въглероден диоксид, според местния съвет.

Енергията ще се използва предимно за захранване на общински сгради, но 25 на сто ще отидат и за 1000 уязвими домакинства.

Алехандро Рамон, съветник на Валенсия по извънредните климатични ситуации и енергийния преход, също каза, че проектът ще се превърне в най-голямата градска слънчева ферма в страната.

RIP е част от по-широката климатична мисия Валенсия 2030 г., една от ключовите причини градът да бъде избран за Европейска зелена столица за 2024 г.

Дългосрочната цел на климатичните мисии е да генерира 27 процента от енергията за града от възобновяеми източници. 100 процента от това производство на чиста енергия ще бъде включено в инфраструктура и обществени сгради до 2030 г. Градът също така ще използва само светодиоди за обществено осветление.

Използване на гробища за производство на възобновяема енергия

Гробищата са идеални кандидати за проект за соларен парк. Тези градски пространства могат да бъдат използвани за производство на чиста енергия, без да се променя първоначалното им предназначение – точно както когато покривите се използват като места за фотоволтаични панели.

Това не е първият път, когато съвет има идеята да включи гробищата в натиска за зелена енергия. Сент Йоаким е група от острови, разположени в средата на блатото Бриер – огромно торфено блато на север от устието на Лоара във Франция. Гробището му се намира на изток от главния остров на града. До 2025 г. 1,3-мегаватов слънчев навес ще покрие гробището и ще захранва 4000 жители на общината с електричество.

Срещу входна такса от само 5 евро те в крайна сметка ще имат дял в енергията, която произвежда. Структурата също ще събира дъждовна вода за съседен спортен комплекс, което ще помогне за намаляване на наводненията.