04.06.2024

Два отбора победители в „Академия за иновации 2024“

На 31 май и 1 юни в хотел Хилтън-София се проведе финалът на единадесетото издание на събитието за предприемачески идеи на студенти „Академия за иновации“, организирано от агенцията за иновации Innovation Starter. В тазгодишния конкурс за младежки предприемачески идеи участваха над 30 сериозни проекта, от които 9 достигнаха до финал. На първо място в Академия за иновации 2024 се класираха два отбора с равен брой точки.

Призьори

Първият отбор е образователният стартъп Education+ – със студентите по Финанси и Бизнес администрация от Американския университет в Благоевград Наталия Василева и Мария Николова. Те създават платформа за младежки възможности, която атакува проблема за студентската безработица в България и представя от „младежи за младежи“ всички възможности за стажове, стипендии, платени младежки проекти по модерен и интерактивен начин в социалните медии.

Вторият отбор, който се класира с равен брой точки за първото място, е MetalLbas Engineering със студентите от Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ Мария Енева и Николай Николов. Те имат амбициозната задача да популяризират темата за метаматериалите в България. Метаматериалите са композитни материали с предварително зададени свойства и могат да правят невидими повърхностите, по-здрави конструкциите, по-гъвкави основите и още много. Те тепърва ще навлизат в масова употреба, като по-щадящи природата и качествени заместители на изчерпващите се на нашата планета природни ресурси.

На второ място се класира биотехнологичният стартъп ENTHELA, който представиха студентите Ангел Христов, студент в специалност Горско стопанство в Лесотехническия университет и Мартин Недев, студент в специалност Бизнес и предприемачество в Американския университет в Благоевград. Те работят върху биостимулант на базата на бактерия, която се храни с азот, който да позволява на фермерите да заместят до 50% от употребата на азотни торове в земеделието, докато подобряват плодородието на почвата си без да губят от продукцията си.

На трето място остана отборът SPRI с идеята им за машина за 100% рециклиране и декомпозиране на соларни панели. Божидар Върбанов, студент в специалност Автоматика, информационна и управляваща техника в Минно-геоложки универитет “Св. Иван Рилски” и Мирослав Иванов, студент в специалност Електромобили във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ в София спечелиха журито с подробен финансов план, прецизна схема на проекта и отлично представяне на идеята.

Отборите финалисти печелят финансови и поощрителни предметни награди и участие в акселераторската програма на Innovation Starter.

Лектори и партньори

Лекции на събитието изнесоха международни гости от Израел и Великобритания – Орен Симанян, инвеститор, предприемач, основател на Colosseum Sport, Петя Рашева, съосновател на Stanford Club of Bulgaria, Мария Минерикова, директор Бизнес развитие във Fetch.ai, лаборатория за иновации, базирана в Кеймбридж.

През 2024 година Академия за иновации се реализира с финансовата подкрепа на Европейска инвестиционна банка, Аурубис България, Vivacom, част от United Group, NESCAFÉ® Dolce Gusto®, ЛУОЙЛ, Коника Минолта България, Пейсера България, Информационно обслужване АД и др.

Проектът се организира в партньорство с 16 български университета и Съвета на Ректорите в България. ESGnews.bg беше медиен партньор на събитието.