11.07.2024

Детски градини и училища в шест варненски общини ще произвеждат ток сами

В шест варненски общини ще бъдат изградени фотоволтаични централи в детски градини и училища, съобщиха днес от Областния информационен център в крайморския град. Финансирането е на обща стойност 4 790 872 лева, осигурено от Програмата за развитие на селските райони. Изпълнението на проектите трябва да приключи до септември 2025 година. От Центъра уточниха, че финансирането е безвъзмездно и общините не трябва да имат свое участие, предава БТА.

Белослав ще получи от програмата 975 740 лева. С парите ще бъдат изградени фотоволтаични инсталации на сградата на общинската администрация и на детските градини “Дора Габе” в с. Езерово, “Незабравка” в с. Страшимирово и “Първи юни” в гр. Белослав.

В община Долни чифлик ще бъдат поставени фотоволтаици на три училища – “Ив. Вл. Мичурин”, “Васил Левски” “Св. св. Кирил и Методий”. Общата стойност на инвестицията е 908 810 лв.

В Дългопол ще бъдат монтирани фотоволтаични инсталации на покривите на три обекта. Стойността им е 223 953 лева. Ще бъдат изградени централи в сградите на общинската администрация, на Обединено училище “Христо Ботев” в с. Цонево и на филиала на детската градина “Детелина”.

Фотоволтаици ще имат и три основни училища в община Провадия – “Васил Левски” в с. Бозвелийско, “Св. Св. Кирил и Методий” в с. Градинарово и “Св. св. Кирил и Методий” в с. Блъсково. Общата стойност на проекта е 976 559 лева.

Със 732 027 лева ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност в две общински детски градини в Аксаково – “Детство мое” и “Дружба”. Във всяка от тях ще се интегрира водородна технология към съществуващата отоплителна система и ще се монтира фотоволтаична система. Предвижда се и доставка на батерии, които да съхраняват количествата енергия в моментите на свръхпроизводство.

Детска градина “Здравец” във Вълчи дол също ще стане енергийно ефективна. Стойността на инвестицията е 976 616 лв. Освен че ще бъде снабдена с фотоволтаици, сградата ще бъде топлоизолирана и ще бъдат подменени дограмата и осветителните тела.