18.06.2024

Доц. д-р Атанас Георгиев: Тежките индустрии гледат отговорно на темата за декарбонизацията

Тежките индустрии, включително металургията, химическата индустрия и производството на цимент, са ключови за икономиките на региона на Централна и Източна Европа, но са и едни от най-големите замърсители. Какви са предизвикателствата пред тях в процеса на декарбонизация, какви технологии и политики трябва се приложат, за да се случи този преход и какви регулации ще бъдат най-ефективни?

По тези и други въпроси, касаещи Зелената сделка, си поговориха главният редактор на ESGnews.bg Божидара Живкова и Деканът на Стопански факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Атанас Георгиев, ръководител на катедра „Икономика и управление по отрасли“, директор на магистърска програма „Енергийни пазари и услуги“ и директор на Net Zero Lab.

Той ще води и дискусията за декарбонизацията на индустриите, зелените вериги на доставки и кръговата икономика по време на четвъртото издание на най-голямата и значима среща за Зелената сделка в ЦИЕ „Green Transition 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа“, организирана от Dir.bg и 3E-news, която ще се проведе от 26 до 28 юни в Sofia Event Center.

„България е една от държавите в ЕС с все още доста сериозен дял на индустрията и в икономическите показатели, и в енергийните. Това, което се говори през последните една – две години за Западна Европа, че наблюдаваме по-ниско потребление и своеобразна деиндустриализация, ние преминахме през един такъв процес през 90-те години, но в момента имаме доста стабилни нива и част от тези индустрии, свързани с добива на минерали и металургия, са ключови за енергийния преход. Предизвикателство обаче е как да се постигне степента на декарбонизация, която се изисква от тези предприятия и от техните доставчици – от една страна във връзка с новите изисквания за нефинансово отчитане и от друга с повишаващите се цени на въглеродните квоти и включването на все повече индустрии и дейности в Европейската схема за търговия с емисии“, обясни доц. д-р Атанас Георгиев.

По думите му всичко това означава, че по пътя напред има един доста рязък завой, в който трябва тези предприятия да извършват рязка декарбонизация на техните дейности. Една част от предизвикателствата са свързани с това, че Европа е доста напред по този път.

„Ние сме едни от първите, които ще стигнем до този завой и е много ключово как ще го вземем. Ако индустрията успее да намери начин да бъде въглеродно неутрална, запазвайки конкурентоспособността си, то в новите глобални условия, тя ще може да има нови пазари и нови възможности. И обратното – ако ние не вземем добре този завой, това би било сигнал за другите да натиснат рязко спирачката. Тук говорим за глобално предизвикателство, в което европейските индустриални предприятия и техните партноьри първи ще се изправят пред конкретните потребности и решения. Това е свързано с редица нови инвестиции“, подчерта той.

Целия разговор с доц. д-р Атанас Георгиев чуйте във видеото!