06.03.2024

До какво доведоха протестите на фермерите?

От началото на 2024 г. фермерите демонстрират в почти всяка европейска страна, печелят отстъпки от националните правителства и провокират подновяването на дебата за мерките на ниво ЕС. Ситуацията се развива и се очакват още демонстрации през следващите седмици, поне до средата на март, предава Euractiv. Доста от исканията на протестиращите са еднакви в цяла Европа. Повечето от тях пък са свързани с конкретни нужди.

Дебатът – какво предстои

Дебатът на ниво ЕС се фокусира върху административното опростяване на Общата селскостопанска политика (ОСП) на блока, по-специално върху списък от девет екологични изисквания (GAEC), които фермерите трябва да спазват, за да получат достъп до финансова подкрепа от ЕС.

Европейската комисия ще представи предложения до средата на март и ще отвори отново дебата за преговорната сила на фермерите в хранителната верига. През януари председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен стартира „стратегически диалог“ за бъдещето на селското стопанство в ЕС.

Въздействието на търговията върху селскостопанския сектор е друга грижа за всички фермери в ЕС. Либерализацията на вноса от Украйна, на която първоначално се противопоставяха страните на първа линия (България, Унгария, Полша, Румъния, Словакия), се превърна в източник на критики за производителите в страни, които не граничат с Украйна, като Чехия и Франция.

В отворено писмо, призоваващо ЕС да отговори ефективно на историческите протести на фермерите, организациите на фермерите в ЕС COPA и COGECA включиха сред своите искания ускоряването на текущите законодателни процеси относно генно-редактираните култури.

Обсъжданите в момента Директива за промишлените емисии и Регламент за отпадъците от опаковки се противопоставят на исканията на фермерите в сегашния им вид.

Национално ниво

На протестите във Франция, Испания и Италия основното искане беше за справедливо възнаграждение на фермерите. Париж и Мадрид обещаха засилване на контрола в хранителната верига. Белгия възобнови инициативите за улесняване на консултациите между участниците в хранителната верига. В Италия правителството възстанови освобождаването от данъци за фермерите.

Всъщност освобождаването от данъци е една от най-разпространените национални отстъпки в ЕС. В Германия демонстрациите бяха предизвикани от решението на правителството да премахне освобождаването от данъци върху горивото и селскостопанските превозни средства. Впоследствие Берлин се отказа от последното и въведе постепенно премахване (вместо незабавно премахване) на първото.

Асоциацията на ирландските фермери поиска от правителството в Дъблин дерогация от Директивата за нитратите и мерки за борба с болестта по растенията.

Латвийските фермери пък поискаха забрана на вноса на руски храни и правителството реши да ограничи вноса от Москва, като разреши само транзита на храни.