08.03.2024

Държавите от ЕС ще напуснат енергийния договор заради опасения за климата

Страните от Европейския съюз се споразумяха в четвъртък съвместно да напуснат международен енергиен договор поради опасения, че той подкопава усилията за борба с изменението на климата, казаха официални лица, цитирани от Reuters.

Договорът за Енергийната харта от 1998 г., който позволява на енергийните компании да съдят правителства за политики, които вредят на техните инвестиции, през последните години бе използван за оспорване на действия, които изискват затваряне на инсталации за изкопаеми горива.

Министрите от страните от ЕС се съгласиха да излязат от договора на среща в Брюксел, казаха двама служители на ЕС пред Ройтерс.

Решението ще отиде в Европейския парламент, за да се поиска съгласието на депутатите

Това се смята за много вероятно, тъй като асамблеята на ЕС преди това я призова да напусне договора. Брюксел за първи път предложи координирано оттегляне на ЕС от договора през юли, след като страни членки, включително Дания, Франция, Германия, Люксембург, Полша, Испания и Холандия, обявиха планове за напускане, като повечето се позоваха на опасения от изменението на климата.

Държавите от ЕС досега отлагаха решение за излизане, тъй като някои, като Кипър и Унгария, искаха да останат, докато други бяха загрижени, че усилията за модернизиране на договора ще отидат на вятъра с тяхното напускане.

За да успокои тези притеснения, миналата седмица ЕС предложи преди напускането страните от ЕС да позволят реформите да преминат. Това предложение изглежда е отключило сделка.

Страните от ЕС ще одобрят предложението за приемане на реформите на договора през май, каза източник от белгийското председателство на ЕС, което ще организира разговорите, пише Reuters.

Около 50 страни, подписали договора, се съгласиха с реформите миналата година, но те нямаха шанс да влязат в сила без зелената светлина на ЕС. Една от ключовите реформи е намаляването на 10 години от 20 от периода, в който енергийните фирми от страни извън ЕС, като Япония и Турция, ще се ползват със защита на съществуващите инвестиции в блока.