23.04.2024

Европа е най-бързо затоплящият се континент с опустошителни последици за здравето

Европа е най-бързо затоплящият се континент и температурите й се повишават приблизително два пъти в сравнение със средните за света, съобщиха в понеделник две водещи организации за мониторинг на климата, предупреждавайки за последиците за човешкото здраве, топенето на ледниците и икономическата активност, съобщава euronews.com.

Последните петгодишни средни стойности показват, че температурите в Европа в момента са с 2,3 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, в сравнение с 1,3 градуса по-високи в световен мащаб, показва съвместен доклад, публикуван в понеделник от Световната метеорологична организация (СМО) на ООН и агенцията за климата на Европейския съюз Коперник.

Европа видя още една година на повишаване на температурите и засилване на екстремните климатични условия – включително рекордни температури, горски пожари, горещи вълни, загуба на лед и липса на снеговалежи“, казва Елизабет Хамдух, заместник-ръководител на отдела за Коперник в изпълнителната комисия на ЕС.

Европа трябва да ускори прехода към възобновяема енергия

Световната метеорологична организация на ООН и агенцията за климата на Европейския съюз Коперник заявиха в съвместен доклад, че континентът има възможност да разработи целенасочени стратегии за ускоряване на прехода към възобновяеми ресурси като вятърна, слънчева и водноелектрическа енергия в отговор на ефектите от изменението на климата.

Континентът е генерирал 43 на сто от електроенергията си от възобновяеми източници миналата година спрямо 36 на сто предходната година, казват агенциите в техния доклад за състоянието на климата в Европа за миналата година. Повече енергия в Европа е генерирана от възобновяеми източници, отколкото от изкопаеми горива за втора поредна година.

Докладът представлява допълнение към доклада за глобалния климат, който се публикува всяка година в продължение на три десетилетия и тази година идва с предупреждение за „червена тревога“, че светът не прави достатъчно, за да се бори с последствията от глобално затопляне.

Коперник съобщава, че март е отбелязал 10-и пореден месец с рекордни месечни температури. Средната температура на морската повърхност за океана в Европа е достигнала най-високото си годишно ниво през 2023 г., се казва в доклада за Европа.

Смъртните случаи, свързани с климата, са се увеличили в цяла Европа

Европейският доклад се фокусира тази година върху въздействието на високите температури върху човешкото здраве, като отбелязва, че смъртните случаи, свързани с жегата, са се увеличили в целия континент. В него се казва, че повече от 150 живота са били загубени директно миналата година във връзка с бури, наводнения и горски пожари.

Цената на свързаните с времето и климата икономически загуби през 2023 г. се оценява на повече от 13,4 милиарда евро.

Стотици хиляди хора бяха засегнати от екстремни климатични събития през 2023 г., които са отговорни за големи загуби на континентално ниво, оценени на поне десетки милиарди евро“, казва директорът на „Коперник“ Карло Буонтемпо.

Екстремното време предизвика горещи вълни, горски пожари, суши и наводнения, се казва в доклада. Високите температури допринесоха за загубата на лед на континента, включително в Алпите – които са загубили около 10 процента от ледниковата си покривка през последните две години.

Все пак авторите на доклада посочват някои изключения, като например как температурите са били под средните в Скандинавия и Исландия, дори ако живакът е бил по-висок от средния за голяма част от континента като цяло.